2024. április 18. - Andrea, Ilma

Stradivari-hegedűt is lopott a banda

Több évi, öttől hat esztendőig terjedő börtönre ítélte a kismartoni tartományi bíróság szerdán egy grúz banda három tagját, mert számos betörést hajtottak végre Ausztriában, egyebek között eltulajdonítottak egy 2,5 millió eurót - 623 millió forintot - érő
2007. november 14. szerda 19:52 - Hírextra
A betörések zömét a fővárosban, Bécsben követték el. Az értékes zeneszerszámot is itt vitték el Christian Altenburger híres hegedűművész otthonának páncélszekrényéből. A művész németországi koncertjéről hazaérkezve fedezte fel, hogy mi történt. A rendőrség eleve feltételezte, hogy tapasztalt bűnözők jól megtervezett akciójáról van szó, mert a trezort lángvágóval nyitották ki.
A hegedű aztán tíz nap múlva sértetlenül megkerült. A hatóságokat egy ujjlenyomat vezette a rablók nyomára. Ez egy büntetett előéletű, Ausztriában tartózkodó grúz menekülté volt, aki különböző értékeket - köztük más rablásokból származó videokamerákat és a hegedűművész lakásából eltulajdonított ruhaneműt - adott fel postán Grúziába az ugyancsak a zenésztől lopott bőröndben. A rendőrség jó előre figyelmeztette a postát és a vámhatóságot, hogy a rablott holmit valószínűleg valahová Kelet-Európába fogják továbbküldeni. A posta idejében felfigyelt a gyanús csomagra, és értesítette a bűnügyi rendőrséget.

A rendőrök házkutatást tartottak a betörők lakásán, és több rablott holmi mellett megtalálták a Stradivari-hegedűt is. Megkerült a zenésztől ellopott másik, 120 ezer eurót érő Vuillaume-hegedű is.

A nyomozásba az Interpol szintén bekapcsolódott, szakértők ugyanis attól tartottak, hogy a rablók helyrehozhatatlan kárt okoznak a felbecsülhetetlen értékű hangszerben. Tízezer eurós jutalmat tűztek ki a nyomravezetőnek.

A leghíresebb hegedűkészítő, az 1644 és 1737 között élt Antonio Giacomo Stradivarius (a köznyelvben: Stradivari) műhelyében a mester hosszú élete alatt készült páratlan hangszerek közül mintegy hatszáz maradt fenn napjainkig.

A banda tagjai - valamennyien menedékkérők - májusban és júniusban összesen 21 lakásbetörést követtek el Bécs belső kerületeiben, ugyanazzal a módszerrel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását