2024. május 3. - Tímea, Irma

Ismét látogatható a könyvtár

Hétfőtől ismét tárt kapukkal várja látogatóit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) újpesti fiókkönyvtára - tájékoztatta a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája szerdán az MTI-t.
2007. november 14. szerda 15:14 - Hírextra
A felújított Király utcai könyvtárat Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Derce Tamás, Újpest polgármestere és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója adta át szerdán - olvasható a közleményben.

A 800 négyzetméter alapterületű intézmény felújítása idén tavasszal kezdődött, a 35 millió forintos beruházást a Fővárosi Önkormányzat 20 millió forinttal támogatta - emlékeztetett a sajtóiroda.
Mint írták, átalakították a könyvtár belső tereit, a zenei gyűjteményt pedig egy tágasabb médiatárba helyezték át.

Az ismertető szerint népszerű újságok és magazinok lapozója mellett külön folyóirat-olvasó áll a kutatók és a tanulók rendelkezésére, míg az elektronikus dokumentumokat használókat e-olvasóterem fogadja.

A kézikönyvtárat kibővítették az elektronikus információhordozók gyűjteményével, továbbá elérhetőek a Nemzeti Audiovizuális Archívum anyagai is. Az e-mailjeiket olvasó és a világhálón barangoló látogatókat e-Magyarország pont, valamint erre a célra kialakított internetes gépek várják.

Hangsúlyozták azt is, hogy a felújításkor kiemelt figyelmet szenteltek a gyermekeknek: a könyvtárat kibővítették a legkisebbeket olvasásra, játékra csábító meseszobával, a gyermekkönyvtár pedig a fiatalabbaknak szóló könyvkínálat mellett rendszeres kézműves foglalkozásokkal és a környező iskolák diákjainak rendezett könyvtárbemutatókkal várja ifjú látogatóit.

A hét 6 napján nyitva tartó újpesti intézmény felvilágosító és készségfejlesztő programokkal, egészségügyi és irodalmi előadások szervezésével, valamint számítógépes tanfolyamokkal is hozzájárul a kulturális esélyegyenlőség megteremtéséhez - tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Megjegyezték azt is, hogy a könyvtár különlegessége a főváros egyik legátfogóbb rock-zenei gyűjteménye.

Újpest első könyvtárát 1875-ben alapították. Az akkor még "népkönyvtárként" működő intézmény köré több civil társaság - az újpesti Olvasókör, a Közművelődési Kör, az Ifjúsági Önképzőkör, az Arany János Irodalmi Kör - szerveződött, felélénkítve a helyi könyvtári és kulturális életet. A népkönyvtár mellett 1904-ben Jókai Mór nevét felvéve alakult meg Újpest első nyilvános könyvtára. Az újpesti intézmény az 1950-es évek elején, a "Nagy-Budapest" létrehozásakor több mint 10 ezres könyvállományával csatlakozott a fővárosi hálózathoz.

Az olvasóközönség a hagyományos könyv- és folyóirat-választék mellett ma már a szolgáltatások jóval szélesebb skáláját veheti igénybe, hiszen a gyűjteményben megtalálhatók a legújabb CD-k, DVD-k, számtalan elektronikus könyv és dokumentum, valamint népszerű hangoskönyvek is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását