2024. április 18. - Andrea, Ilma

Polgári elit - polgári kapcsolatok - polgári tér

Polgári elit - polgári kapcsolatok - polgári tér címmel kezdődött kétnapos konferencia Budapest Főváros Levéltárában kedden; az idei Levéltári Napok alkalmából rendezett tanácskozás, amelyet Demszky Gábor főpolgármester nyitott meg, a középkori és a kora
2007. november 13. kedd 15:30 - Hírextra

Demszky Gábor megnyitó beszédében úgy vélte: az ország prosperitásának záloga egyedül a polgári hagyományokhoz való visszatérés kiteljesítése lehet.

Megjegyezte: "éppen a nagy ellátórendszerek jelenleg zajló átalakítása kapcsán szembesülünk azzal, hogy Magyarország gazdag polgári hagyományai sajnálatosan csekély vonzerőt gyakorolnak honfitársaink egy részére."

Emlékeztetett rá, hogy a történelem szeszélyei nem egyszer visszavetették a fejlődést, de az ország mindig visszatalált a városközpontú polgári lét keretei közé.

Á. Varga László, a levéltár főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: törekszenek rá, hogy legalább kétévente hasonló, tudományos igényű konferenciákat szervezzenek.

Mint rámutatott, ezt az is indokolja, hogy a tavaly létrehozott Urbs című várostörténeti évkönyv, amelynek második része épp a tanácskozás reggelére került ki a nyomdából, fellendítette a szakmai párbeszédet.

Sipos András, az Urbs szerkesztője hozzátette: jól látható, hogy a városkutatás szakmai fórumának szánt kiadvány létezése nyomán nemcsak publikációk keletkeztek, hanem a tudományos munka irányát, témáit meghatározó kommunikáció is megélénkült.

A konferencián megemlékeztek a múlt héten elhunyt Kubinyi András akadémikusról, történészről, aki az eredeti tervek szerint a tanácskozás nyitó előadását tartotta volna.

A konferencia megnyitóján adták át a fővárosi levéltár egykori vezetőjéről elnevezett emlékérmet és díjat. A levéltár dolgozóinak munkáját elismerő Gárdonyi Albert-emlékérmet idén Szilvay Gyula, a kutatóterem vezetője, a díjat pedig Hidvégi Violetta főlevéltáros kapta.

A Budapest Főváros Levéltára és az Urbs szerkesztősége által szervezett kétnapos konferencián a városi politikai, szellemi és gazdasági elit történetét vizsgálják a résztvevők az egykori monarchia szinte teljes területét áttekintve.

Mivel Budapest Főváros Levéltára térségi tudományos és kutatóközponti szerepet is játszik, a konferencián nemcsak a hazai társintézmények munkatársai tartanak előadást, hanem kolozsvári és marosvásárhelyi kutatók is.

A Levéltári Napokat - korábban Levéltári Napot - Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülésének, azaz Budapest létrejöttének évfordulója környékén rendezi meg minden évben az intézmény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását