2024. május 30. - Janka, Zsanett

Lakatlan falut bombáztak

Iraki falvakat bombáztak török helikopterek kedden. A török határhoz közel végrehajtott támadásokban senki sem sérült meg, közölték iraki tisztségviselők. A katonai akciót a terrorista szervezetként nyilvántartott Kurd Munkáspárt (PKK) bázisai ellen hajto
2007. november 13. kedd 16:31 - Hírextra
A török helikopterek napfelkelte előtt támadtak a három, jelenleg lakatlan iraki falura Zakho város közelében, közölte egy névtelenül nyilatkozó kurd tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel. Török televíziók közlése szerint kurd lázadók erősségei voltak a helikopterek célpontjai, köztük egy magára hagyott rendőrőrs.

A támadásokban az eddigi jelentések szerint senki sem sérült meg. A török vezérkar egyelőre nem nyilatkozott a katonai csapással kapcsolatban.

A török parlament az előző hónapban hozzájárult ahhoz, hogy a kormány katonákat küldjön Észak-Irakba a körzetben tevékenykedő, és az utóbbi időben Törökországba is behatoló kurd szeparatisták ellen. Az ankarai döntés közvetlen előzménye, hogy a szakadár Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei török és iraki bázisokról indulva 15 török katonát öltek meg különböző támadásokban.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot Törökország ellen. Az összecsapásokban becslések szerint eddig 37 ezer ember halt meg. PKK-t a török kormány, az Egyesült Államok és az Európai Uniós is terrorszervezetként tartja nyilván.

A Törökország, Irán, Irak és Szíria területén becslések szerint 27-37 millió kurd él, akik évtizedek óta harcolnak függetlenségükért. Vannak kurdok a Kaukázusban is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását