2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mától korrupcióellenes honlapon szörfölhetünk

Keddtől üzemel a www.anti-lop.gov.hu korrupcióellenes közérdekű honlap, amelyen bárki bejelentést tehet, ha szabálytalanság, visszaélés jut a tudomására az uniós támogatásokkal kapcsolatban - jelentette be Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztés
2007. november 13. kedd 16:34 - Hírextra
Hozzátette: aki bejelent egy ilyen ügyet, regisztrációs számot kap, amely megjelenik az oldalon. Általában harminc nap alatt vizsgálnak ki egy ügyet, de ha ez hosszabb időt vesz igénybe, 15 nap után jelzik a bejelentőnek. Mint mondta, mindenkinek visszajeleznek, a vizsgálat eredményétől függetlenül.

Az internetes oldalon bárki tehet bejelentést, ehhez mindössze egy email cím szükséges, név nem - közölte a miniszter.

Bajnai Gordon jelezte: nemcsak az uniós pályázatok eredményei, hanem a bírálóbizottság összetétele is elérhető az internetes oldalon, amire kevés európai országban van példa. Kiemelte: az is újdonság, hogy minden pályázó, így a vesztesek is nyomon követhetik az elbírálás folyamatát, például az értékeléseket, vagy az anyaghoz kapcsolódó levelezést. Vessünk véget a mutyizásnak, a közpénzek körüli sanda történeteknek, a korrupciónak! - hangoztatta.

A miniszter maga hozta szóba, hogy kapott olyan kritikai észrevételeket, amelyek szerint az internetes oldal erősíti Magyarország "nagy múltú feljelentő hagyományait". Lehet, de nekünk választani kell aközött, hogy ettől tartunk-e jobban, vagy attól, hogy Magyarország eljátssza az emberek hitét - fogalmazott, hozzátéve: az ország érdekében a maximális átláthatóságot kell biztosítani.

Leszögezte: azt szeretné, ha minden csalni szándékozó feje felett ott lebegne a veszély, hogy őt feljelentik, megtalálják, és kíméletlenül fellépnek vele szemben, illetve hogy minél kevésbé lehessen hírbe hozni a magyar fejlesztéseket.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a negyvenedik hely körül van a Transparency International világranglistáján, ami megfelel az ország átlagos fejlettségének, de szeretnének ezen tíz helyet javítani.
Bajnai Gordon úgy látja, a korrupció legjobb ellenszere a nyilvánosság, az átláthatóság, a jól érthető szabályok. Nem hagyhatjuk, hogy néhány szélhámos vagy bűnöző miatt ez az óriási lehetőség, amit az uniós támogatások jelentenek, veszélybe kerüljön - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva kitért arra: ha egy uniós pályázat kapcsán Magyarország tárja fel a szabálytalanságot, akkor a pénzt egy másik projektre lehet fordítani, ha azonban erre uniós ellenőrzés derít fényt, akkor a támogatás összegét az EU kapja vissza.

Beszámolt arról, hogy egyeztetett a rendőrséggel és az ügyészséggel a visszásságot megállapító vizsgálati eredmények továbbküldéséről, de egyeztetett az együttműködésről a nemzetbiztonsági szolgálatokkal is.
Újságírói érdeklődésre közölte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen belül megalakuló néhány fős közérdekű bejelentések osztálya vizsgálja majd az interneten érkező információkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását