2024. április 26. - Ervin

6,7 százalékos infláció

Októberben 6,7 százalékos volt az éves infláció mértéke, szeptemberhez képest pedig 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Idén, az első tíz hónapban, átlagosan 8,1 százalékkal voltak magasabba
2007. november 13. kedd 11:56 - Hírextra
 A nyugdíjasok fogyasztási szokásait alapul vevő nyugdíjas fogyasztóiár-index októberben 9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest, szeptemberről októberre pedig 1,1 százalékkal volt magasabb a KSH adatai szerint.

A tavaly október óta eltelt egy évben átlagosan 11,6 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Jelentősen, 54,6 százalékkal drágult a liszt, az idényáras élelmiszerek 36,7 százalékkal kerültek többe. A tojás ára 21,2, a kenyéré 20,4, a péksüteményeké 19,2, az étolajé 17,8, a baromfihúsé pedig 15,4 százalékkal emelkedett.. A háztartási energia átlag feletti 10,7 százalékos áremelkedésén belül, a távfűtés 36,4, a vezetékes gáz pedig 11,1 százalékkal került többe, mint tavaly októberben. A szolgáltatások közül a csatornadíj 11,8, a szemétszállítási díj 10,7, a vízdíj 9 százalékkal drágult. A gyógyszerárak 19,6 százalékkal emelkedtek. A tavaly októbertől számított 12 hónapban átlag alatt, 5,3 százalékkal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek körében pedig 1,5 százalékos árcsökkenést mért a KSH.

Az élelmiszerárak októberben átlagosan 2 százalékkal emelkedtek szeptemberhez képest. Az étolaj 7,7 százalékkal a liszt 7,3 százalékkal, a tojás és a tej 4,6 százalékkal, a kenyér pedig 2,9 százalékkal került többe, mint az előző hónapban. A legnagyobb mértékben, 4 százalékkal a ruházkodási cikkek árai emelkedtek októberben, a szezonváltás miatt. A gyógyszerek 2,7 százalékkal, az üzemanyagok 0,4 százalékkal drágultak ebben az időszakban. Az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés történt a szeszes italok, dohányáruk, a háztartási energia, valamint a szolgáltatások körében. A tartós fogyasztási cikkeknél 0,2 százalékos árcsökkenést regisztrált a KSH októberben az előző hónaphoz képest.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását