2024. április 20. - Tivadar

Zenei árverés a könyvtárban

Zenei könyvek, kották, partitúrák, elméleti írások, kéziratok, fotók előadóművészekről, zeneszerzőkről és zeneszerzőktől. Minden, ami a zenével kapcsolatos. Így összegezhető a Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium 472 tételes aukciós kínálata. Az árverés
2007. november 12. hétfő 18:45 - Hírextra

Mivel a téma határozta meg a kollekciót, nem a kiadványok kora, hanem témájuk, ritkaságuk határozta meg az - olykor meglepően alacsony, néhány ezer forintos - árakat. A legdrágább tételek kikiáltási ára is mindössze 100-150 ezer forint.. Ezek egyike az S. K., soror (nővér) által jegyzett kéziratos mű, Az egyházi év énekei orgonakísérettel című gyűjtemény, amelyben a kottavonalakat kézzel húzták meg, az énekek címeit, kezdősorait piros tintával írták. A gyönyörű állapotban lévő 1778-as kiadású könyvért 150 ezer forintot kérnek.

Goldmark Károly Sakuntala nyitányának szólamkivonatát 1867 utáni kiadásban, és a hozzá tartozó 1911-es partitúrát 130 ezer forintra tartják. A mű Goldmark első kimagasló kompozíciója, amelyet a hindu Kálidásza költeménye ihletett.

"Hymnusz, költemény Kölcsey Ferencztől. Koszorúzott zenéjét írta 's a lelkes költő rokonkeblű barátjának tekintetes Deák Ferencz Úrnak mély tisztelettel ajánlja Erkel Ferencz" - az 1844-es, elsőkiadású kottára 120 ezer forinttól lehet licitálni.

Vörösmarty Mihály Szózatának megzenésítésére kiírt pályázatra Erkel is komponált zenét. Bár nem ő lett a díjazott, a művet 1847-ben, díszesen litografált címlappal megjelentették. Ezt 22 ezer forintra taksálják. A pályadíjnyertes, "díjkoszorúzott" Egressy Béni Szózatának harmadik kiadása viszont 50 ezer forintot ér.

A Magyar Népdalok egyetemes gyűjteményét a "Kisfaludy-Társaság megbízásából és segélyével s a Közoktatási Ministerium és Tud. Akadémia pártfogásával gyűjtötte, s énekre és zongorára feldolgozva kiadta Bartalus István 1895-ben". A páratlanul ritka és szép kiállítású gyűjtemény Ponori Thewrewk Emil zenekutató, egyetemi tanár tulajdona volt, amit a címlapon a sajátkezű aláírás és bejegyzések is tanúsítanak. A szép kiállítású kötetek gyűjteménye 100 ezer forintért licitálható.

Bartalus István Adalékok a magyar zene történelméhez - Bakfark Bálint lantvirtuóz és zeneköltő és Eszterházy Pál egyházi zenekölteményei című műve igen ritka darab, amelynek most aukcióra kerülő, első kiadása 1882-ből már 8 ezer forintért elvihető.

Ábrányi Kornél zeneszerző, zeneíró és zongoraművész Liszt Ferenc barátja, egyik legodaadóbb híve és magyarországi támogatója volt. 1860-ban Mosonyi Mihállyal, Bartalus Istvánnal és Rózsavölgyi Gyulával alapította meg az első magyar zenei szakfolyóiratot, a Zenészeti Lapokat. Az 1870-es évek elején jelentős szerepet vállalt a Zeneakadémia felállítása körüli mozgalmakban. A magyar zene a 19-ik században című írása az utolsó monumentális műve, amelyre 15 ezer forintról lehet licitálni. .
"Kétszáz-hat metszett kotta példákkal" van ellátva Bartay András Magyar Apollo avagy útmutatás a' General-Bass' játszásának, a' harmonia ösmeretére 's a' hangszerzésre vezető alapos rendszabásainak megtanulására. Az 1834-es, első kiadású könyv 80 ezer forintról indul.

Liszt, Ferenc Chopinról írt értekezése, amely az 1852-es párizsi első kiadás után készült Gróf Wass Ottilia fordításában, 20 ezer, Orbán, József A sárospataki énekkar története 1882-ből 10 ezer, az igen ritka, Orgona és orgonálás az egyház szolgálatában című Tornyay Ferenc kötet 8 ezer, Reinitz, Béla hét Ady-dala 10 ezer forintért vihető el.

Néhány ezer forintért meg lehet szerezni Bartókról, Kodályról, Liszt Ferencről szóló köteteket. A Kodály-partitúrák is 10 ezer forint alatti áron indulnak. A Bartók-kották 25 ezer forintot érnek. A 11 Dohnányi Ernő-kotta egyenként negyedszáz forint körül indul. Tíz Hubay Jenő-zenemű ára 55 és 24 ezer forint között mozog.

Kézirat, levelek, aláírások már 10-15 ezer forint között elérhetők, Bárdos Lajostól, Czifra Györgytől, Kodály Zoltántól, Farkas Ferenctől, Joseph Kosmától, Osváth Júliától. A korabeli fényképek Lehár Ferencről, Sergio Failoniról, Ferencsik Jánosról, Pietro Mascagniról, Yehudi Menuhinról 20-50 ezer forintról indulnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását