2024. március 29. - Auguszta

Mellékhatás: infarktus, agyvérzés

Csupán egy bejelentés érkezett a Vioxxal kapcsolatos mellékhatásról az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) az alatt a 3 és fél év alatt, ameddig a fájdalomcsillapító Magyarországon forgalomban volt.
2007. november 12. hétfő 13:48 - Hírextra

A szert 2004-ben azért tiltották be, mert bizonyíthatóan megnövelte az infarktus és az agyvérzés kockázatát, például Amerikában egyes becslések szerint több tízezer ember meg is halt miatta. A magyar bejelentés viszont csak allergiás tünetekről szólt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az OGYI sajtóosztálya.

A Vioxxot a Merck, Sharp & Dohme gyógyszergyár 1999-ben dobta piacra, 2001-től Magyarországon is forgalomban volt. A fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő készítményről 2004-ben állapította meg egy belső vizsgálat, hogy duplájára emeli a szívinfarktus kockázatát azoknál, akik 18 hónapnál hosszabb ideig szedik. A Merck még abban az évben kivonta a forgalomból a szert.

Amerikában 4 év alatt becslések szerint mellékhatásként körülbelül 140 ezer infarktust és sroke-ot okozott. 2005-ben betegek egy csoportja pert indított, akkor 253 millió dollárt, mintegy 48 milliárd forintot fizetett a vállalat. A céget azóta is számos beteg beperelte, a gyógyszergyár pedig egy pénteken született megállapodás alapján hajlandó 4,85 milliárd dollárt - csaknem 840 milliárd forintot - peren kívül kifizetni azoknak, akik a Vioxx miatt szenvedtek egészségkárosodást. A pénzre azonban csak amerikai állampolgárok, illetve legálisan az Egyesült Államokban tartózkodó külföldiek számíthatnak.

A Vioxx-szal kapcsolatos, dokumentált egészségkárosodások miatt korábban francia, olasz, angol. ausztrál, dél-afrikai, kanadai, német, izraeli, új-zélandi, holland és lengyel betegek is megpróbáltak pert indítani az Egyesült Államokban, de egy akkori döntés alapján a saját hazájukban kellett bírósághoz fordulniuk.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását