2024. április 19. - Emma

Magukról dönthetnek a képviselők

Megegyezett az öt parlamenti párt és közös javaslatot nyújtanak be az Országgyűlés munkáját részben szabályozó Házszabály módosítására. A javaslat szerint a jövőben legalább 10 képviselő kell egy frakció megalakításához és a független képviselőknek is biz
2007. november 12. hétfő 13:45 - Hírextra
Szili Katalin a módosító javaslat aláírásakor elmondta, hogy több éves mulasztását pótolja az Országgyűlés a lépéssel, a Házszabály módosítása azonban nem fejeződött be, az egyeztetések később folytatódnak.

A módosító javaslatot várhatóan még az idén elfogadja az Országgyűlés és a változtatások január elsejétől hatályba lépnek. Az 1994-ben megalkotott Házszabály módosítására részben azért volt szükség, mert annak több pontjával kapcsolatban is mulasztásos alkotmánysértést állapított meg az Alkotmánybíróság.

A módosítások nyomán a Házszabály a jövőben rögzíti majd, hogy képviselőcsoportot legalább 10 országgyűlési képviselő alakíthat, a frakció akkor szűnik meg, ha tagjainak létszáma ez alá esik. Egy párt tagjai akkor is alakíthatnak képviselőcsoportot, ha létszámuk nem éri el a 10 fős határt, ekkor azonban a feltétel az, hogy a párt listájáról mandátumot szerzett valamennyi képviselő ennek a csoportnak tagja legyen.

A Házszabály módosításával a független képviselők jogait is kiterjesztik, így ők is megkapnak több olyan lehetőséget is, amikkel eddig szabályozás hiányában hátrányban voltak a nem független képviselőkkel szemben. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis egy képviselőcsoport vezetője kérheti egy képviselő által benyújtott, de bizottsági szinten nem támogatott törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. Az új szabályozás szerint ugyanez a jog megilletné a független képviselőt is, de úgy, hogy legalább 10 képviselő támogató aláírását kell megszereznie hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását