2024. április 29. - Péter

Az ENSZ hivatalnoka a börtönben

Az ENSZ egyik magasrangú emberi jogi hivatalnoka hétfőn négynapos látogatásra Mianmarba (a korábbi Burmába) érkezett, hogy feltárja a hírhedt Insein börtönben történt visszaéléseket, és azt, hány ember halt meg az idei tüntetések leverésekor.
2007. november 12. hétfő 13:40 - Hírextra
Az emberi jogi szakértő, Paulo Sergio Pinheiro érkezése után, hétfőn egy órára meglátogatta a börtönt, az ENSZ és a kormány képviselőinek társaságában, rendőri felügyelet mellett. Pinheiro látogatásához négy év után most először járult hozzá a junta. Az ENSZ szakértője 2003-ban hagyta el Mianmart, miután rájött, hogy az Insein börtönben egy politikai fogollyal való találkozóját lehallgatták.

Emberi jogi csoportok korábban arra kérték a világszervezetet, gyakoroljon nyomást a juntára az összes politikai fogvatartott szabadon bocsátása érdekében. Az Amnesty International pénteken hétszázra becsülte számukat.

Mianmarban a helyi buddhisták vezetésével augusztusban tüntetések kezdődtek, amelyek a legnagyobb junta-ellenes tiltakozássá dagadtak 1988 óta. Hivatalos közlések szerint tízen vesztették életüket a tüntetések elfojtásakor, de diplomaták becslése szerint a valós szám ennek többszöröse lehet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását