2024. május 8. - Mihály

Hatalomváltás Szlovéniában

Az exit poll eredmények szerint a balközép ellenzék jelöltje, Danilo Turk nyerte a vasárnapi elnökválasztást Szlovéniában. Lojze Peterle korábbi miniszterelnök, a jobbközép koalíció jelöltje a második lett, annak ellenére, hogy az első fordulót még ő nyer
2007. november 12. hétfő 07:07 - Hírextra
A vasárnapi második forduló exit poll mutatói szerint Turk a szavazatok 69,9 százalékát, Peterle pedig 30,1 százalékot kapott. Az eredményeket a magánkézben lévő POPTV televízió-csatorna tette közzé a szavazóhelyek bezárása után. Peterle azonnal elismerte vereségét, és gratulált a nyertesnek. Turk azt mondta, elégedett a számokkal, de kiemelte, hogy ez még nem a végleges eredmény.

Közvélemény-kutatók korábban azt mondták, Turkra fognak szavazni az első forduló harmadik helyezettjének, a balközép Mitja Gasparinak a hívei is. A szavazás lezárása előtt három órával a szavazásra jogosultak 44,5 százaléka adta le voksát. Az első fordulóban összesen 57,7 százalék szavazott.

A jelenlegi miniszterelnök, Janez Jansa jobbközép koalíciójának nagy csapás az eredmény a 2008-as parlamenti választások előtt. "Ez a kormány elleni szavazás volt, legalábbis az elemzők azt mondják" - mondta Peterle a szavazás lezárása után.
Az 55 éves Turk viszonylag ismeretlen a szlovén belpolitikában. 1991-ig Jugoszlávia ENSZ-nagykövete volt, majd 1992-ben - miután Szlovénia kivált Jugoszláviából - ő lett Szlovénia képviselője a világszervezetben. Turk lesz a harmadik köztársasági elnöke az országnak. Két balközép elnököt követ: Milan Kucan 1992 és 2002 között két cikluson keresztül volt államfő, a most leköszönő Janez Drnovsek pedig nem indult az újraválasztásért.

Szlovénia 2008 januárjától veszi át az Európai Unió soros elnökségét, hat hónapra. A kétmilliós lakosú ország 2004-ben lépett be az Unióba, Magyarországgal együtt. Az egységes európai pénznemet, az eurót 2007 januárjában vezették be.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását