2024. április 30. - Katalin, Kitti

A szoftverrendőrség házhoz megy

Széleskörű tájékoztató kampányba kezd novemberben a BSA, amelyet a köznyelvben csak szoftverrendőrségként emlegetnek. Azokat a cégeket látogatják meg, amelyek nem vezetnek szoftver-nyilvántartást és nincsenek tisztában azzal, mekkora kockázatokat vállalna
2007. november 12. hétfő 06:57 - Hírextra
A BSA felmérése szerint tíz üzleti szoftverből négyet illegálisan telepítenek a céges számítógépekre a magyarországi vállalkozások, és ezzel évente 130 milliárd forintos kárt okoznak a gazdaságnak. Bár ezért szélsőséges esetben akár 8 év börtönt is kaphatnak, még a súlyos jogi következmények sem tartják vissza őket. A BSA (Business Software Alliance) nemzetközi üzleti szoftver szövetség szerint a cégvezetőknek elsősorban mégis azt kellene mérlegelniük, hogy mekkora kárt okozhatnak ezzel a saját vállalkozásuknak. Egy másolt programmal ugyanis vírusokat is letölthet az ember, amelyek miatt tönkremennek a gépek és összeomolhat az egész céges informatikai rendszer. Át kellene gondolniuk, hogy a spórolással megéri-e kockára tenni a vállalat napi működését vagy teljes adatbázisát - mondta korábban a Független Hírügynökségnek Sarlós Gábor, a BSA hazai szóvivője.

A magyarországi vállalkozások többsége nemcsak a kockázatokat nem ismeri, de a jogszerűen licencelt szoftverek - mint eszközök - nyilvántartásának törvényi kötelezettségével sincs tisztában. A BSA felmérése arra is rámutatott, hogy a cégektől bekért szoftver-nyilvántartások alig fél százaléka felel meg a BSA által ajánlott és az APEH által véleményezett ajánlásnak, illetve a szerzői jogi törvényeknek.

A köznyelvben csak szoftverrendőrségként ismert BSA semmilyen hatósági jogkörrel nem rendelkezik, vagyis nem léphet fel a rendőrség vagy az adóhatóság helyett, de együttműködik velük. A BSA az üzleti szoftver-nyilvántartásaikat kéri be, hogy információkat adjon nekik a jogszabályokról és képet kapjon a hazai visszaélésekről. Emellett részben tanácsadást és szakmai oktatást tartanak, amit novemberben széleskörű tájékoztató kampánnyal népszerűsítenek. A BSA hirdetésekkel igyekszik felhívni a figyelmet a szoftver-nyilvántartás szükségességére és a hiányával járó kockázatokra. Emellett számos olyan céget személyesen is felkeresnek, amelyek korábban elutasító magatartást tanúsítottak. Emellett folytatódik a NagyVizit elnevezésű kampány is, amelynek során a vállalatvezetőknek tartanak konzultációkat a szoftvergazdálkodásról.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását