2024. április 20. - Tivadar

Homokosodás Kínában

Napjainkban a sivatagok adják Kína összes szárazföldi területének mintegy 27,5 százalékát, ez az arányszám 1994-ben még csak 17,6 százalékos volt - állapították meg szakértők.
2007. november 11. vasárnap 09:43 - Hírextra

Az elmúlt években sok otthont nyelt el a homok Hszincsiangban, Belső-Mongoliában, Csinghajban (Jinghai), Tibetben és Kanszuban (Gansu). Tavasszal a homokviharok elárasztják nemcsak Pekinget, hanem a homokrészecskék olyan messzire is eljutnak, mint Korea, Japán, sőt még az Egyesült Államok is.

Kína "Zöld Nagy Fala", az előretörő sivatag visszatartására bokrokból és erdőkből létrehozott 700 kilométeres "védőgát" ugyan lelassította, de teljesen nem állította le az elsivatagosodást.

Környezetvédők szerint a kormánynak többet kellene tennie az egyszerű faültetésnél. Meg kell akadályoznia a föld túlhasználását, ami a sivatagok terjeszkedésének másik okozója. A nagyobb haszon hajszolásával és a szabályozás hiányában egyes helyeken egész évben legeltetnek, miközben ennek szezonálisnak kellene lennie, hogy lehetővé tegye a föld regenerálódását. A legelőknek nincs esélyük a pihenésre és ez a földminőség további romlásához vezet - állapította meg Li Jan, aki a Greenpeace klíma- és energiakampányában vesz részt Pekingben.

A problémát súlyosbítják a mezőgazdasági projektek, valamint az olyan iparágak fejlesztése, mint a bányászaté, különösen a szénbányászaté.

A múltbeli kampányok bevitték a mezőgazdaságot a sivatagba, így a folyók kezdtek kiszáradni, sok kutat ástak és sok vizet használtak fel; a bányászati tevékenység szintén szárította a földet.
Peking teljes bevetéssel küzd a probléma ellen, különösen azért, mert a sivatagok kelet felé húzódnak, s ily módon még a fővárost is fenyegetik.

A kormány jelentősen csökkenteni akarja a törékeny füves területek kihasználását. Sürgeti a pásztorokat, hogy kevesebb állatot tartsanak. Ha a területük kicsi és a fű minősége rossz, csökkenteniük kell az állatállományt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását