2024. május 7. - Gizella

Nemzetközi operaverseny kezdődik

Megkezdődtek a Mezzo zenei televízióval meghirdetett nemzetközi operaverseny meghallgatásai New Yorkban, a szegedi, a brémai, a Rennes-i és a gdanski operában a következő hetekben tartják a válogatásokat - közölte a verseny sajtóirodája pénteken Budapeste
2007. november 9. péntek 14:48 - Hírextra

A többfordulós megmérettetés ebben a hónapban indul mind az öt helyszínen, a fesztiválszerű döntőt pedig 2008. november 2. és 17. között tartják a Szegedi Nemzeti Színházban.

A verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás és az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két különböző stílusú, szabadon választott operaáriát eredeti nyelven kell a jelentkezőknek bemutatniuk. A második fordulót január végén tartják Szegeden, ahol a versenyzők színészi képességeit értékelik a szakemberek.

A magyarországi helyszínen, Szegeden még hat napig jelentkezhetnek az érdeklődők, a meghallgatások november 17-én kezdődnek. Brémában, Gdanskban és Rennes-ben ugyancsak a következő hetekben tartják a válogatást.

A sajtóiroda közlése szerint a New York-i válogatásra több mint száz nevezés érkezett. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos végzett hallgatója is részt vesz. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy magasan képzett és szakmailag, színészmesterségben felkészült jelentkezők közül válogathat a New York-i zsűri - tájékoztatott a verseny sajtóirodája.

A tengerentúli zsűri elnöke a New York-i Dicapo Operaház igazgatója, Michael Capasso, a válogatáson megfigyelőként vesz részt Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és Havas Ágnes, az operaverseny és fesztivál igazgatója.

A közlés szerint az operaversenyen az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait: az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészetet. Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a szegedi mellett a New York-i Dicapo Opera Theatre, a gdanski Balti Opera, a német Theater Bremen és a francia Opéra de Rennes. Öt különböző opera főbb szerepeire hirdették meg a versenyt, a jövő évben a döntőbe jutottak az öt városban próbálnak, végül a kész produkciókat nemzetközi zsűri szemlézi.

Szegeden Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operáján Michael Sturm rendezővel dolgoznak a döntős versenyzők. New Yorkban Alföldi Róbert rendezi Robert Ward új művét, amely Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámájából készült. Kovalik Balázs Ben Kingsley színész és Michael Kunze, az Elisabeth és a Mozart musicalek librettistája friss alkotását, a Raoul Wallenberg életéről szóló operát tanítja be. Balázs Zoltán a Rennes-i operában Heinrich Marschner Vámpírját, Telihay Péter Gdanskban Benjamin Britten Lucretia meggyalázása című operáját rendezi.
A Mezzo zenei csatorna rögzíti és közvetíti a döntő előadásait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását