2024. április 28. - Valéria

Írókkal beszélgetnek

Az iskola írója - Az író iskolája címmel a kortárs színdarabokat népszerűsítő programsorozat indul, amelynek keretében a budapesti Kortárs Drámafesztivál ideje alatt rendhagyó irodalomórákon találkozhatnak középiskolás diákok magyar drámaírókkal.
2007. november 9. péntek 08:11 - Hírextra

Szebényi Ágnes, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársa a programot beharangozó csütörtöki budapesti eseményen elmondta: a kortárs magyar dráma közönségének bővítésére indított kezdeményezésben 18 író vesz részt, a programra eddig 25 középiskola jelentkezett. Így lesz olyan író, aki több iskolába is ellátogat majd - tette hozzá.

Az OSZMI, a Drámaírói Kerekasztal és a Kortárs Drámafesztivál Budapest közös szervezésében, november 23. és december 3. között megvalósuló program felvezetőjeként csütörtökön az iskolák tanárai és a drámaírók találkoztak. Az eseményen a tanárok átvették az iskolájukba látogató író témaként választott darabjának egy-egy példányát, valamint egyeztették az irodalomórák időpontját a drámaírókkal.

Az elképzelés szerint a szerző által választott művet a diákok elolvassák a beszélgetés előtt. Bereményi Géza író azonban úgy vélte: jobb lenne, ha a diákok színházban láthatnák a darabot és azután találkoznának az íróval.

Mint mondta, kissé pesszimista, mert színdarabot olvasni nem könnyű. Gyakorlat kell hozzá, és az, hogy lásson és olvasson is darabot az ember - tette hozzá.

Forgács Róbert, a budapesti Eötvös Gimnázium magyartanára elmondta, hogy a kortárs drámához a gyerekek ugyanúgy viszonyulnak, mint az irodalom többi részéhez. A baj az, hogy a pedagógusok legnagyobb része nem jut el a kortárs irodalom oktatásáig és nem is ismeri igazán - mutatott rá.
Tasnádi István író eddigi tapasztalatairól szólva úgy fogalmazott: "az ember tizenéves korában még elég éles, kegyetlen és nagyszájú", a diákokkal való találkozás "kemény élmény". Mint mondta, a fiatalok más szempontból néznek egy darabot, nem irodalmi referenciáik vannak, hanem filmes szempontból nézik a színházat is.

Hozzátette: amit a diákok számon kérnek a darabokon, az is más, mint amit a kritikusok. A jövő közönsége sokkal asszociatívabban gondolkodik, kevesebb jelzés elég ahhoz, hogy összeálljon a kép számára - mutatott rá.

A programsorozatban Bereményi Géza és Tasnádi István mellett többek között Thuróczy Katalin, Németh Ákos, Pozsgai Zsolt, Háy János, Egressy Zoltán, Kiss Csaba, Falussy Lilla, Kárpáti Péter és Zalán Tibor vesz részt egy-egy darabjával.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását