2024. április 19. - Emma

Nőhet a normatíva

Az oktatási minisztériumban "keresik a megoldást" arra, hogyan lehetne emelni a Pest megyei gyerekek után járó normatívát - közölte az oktatásért felelős főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Budapestnek az önkormányzat számításai s
2007. november 8. csütörtök 21:31 - Hírextra
A bejáró normatíva emelésére vonatkozó módosító indítványt a múlt héten nyújtották be; a végleges döntés csak a jövő évi költségvetés decemberi végszavazásán születik majd. Bár az előrejelzések alapján 2013-ra körülbelül 20 százalékkal tovább csökken a tanulólétszám, a Pest megyei gyerekek száma 2-3 százalékos növekedést mutat, ezért sürgeti az emelést a főváros.

Csütörtökön a kerületi fenntartású középiskolák átadásáról is szó esett. Jelenleg hat önkormányzat (a IV., a VI., a XI., a XIV., a XVIII. és a XIX.) összesen 20 intézménytől szeretne megválni, mivel az egyre növekvő kiadások miatt már nem tudják vállalni a fenntartásukat. Ez ugyanis a törvény szerint a főváros feladata, a kerületeket csak az általános iskolák működtetésére kötelezi jogszabály. A főváros jelenleg 14 középiskola átvételéről tárgyal, de mint azt korábban is hangsúlyozták, csak olyan intézmény jöhet szóba, amely nem indít 6 illetve 8 osztályos gimnáziumot, régi, vagy nívós iskola és nincsenek adósságai. Azt is joga van eldönteni, hogy csak a feladatokat veszi át az iskolától, majd saját intézményeiben helyezi el a gyerekeket, vagy az iskola fenntartásának felelősségét is átvállalja, az épülettel együtt.

A főváros becslései szerint az átvétel évi 1,5 milliárd forintos plusz teherrel járna, amire nincs fedezet, ezért szeretné elkerülni ezt a megoldást - mondta Horváth Csaba. A sokat emlegetett Weiner Leó Zeneiskolát és Zeneművészeti Szakközépiskolát például megosztott feladatellátással szeretnék tovább működtetni. A főváros nem szívesen venné át az alapfokú oktatást, inkább a közös finanszírozásban gondolkodik, Újbuda pedig azt szeretné, ha 10 évig az átadás után is iskolaként működtetnék az intézményt. A gimnáziumok esetében az önkormányzat egy "fővárosi normatívát" fizetne a diákok után. Ennek összegéről még nem sikerült megállapodni a kerületekkel, de körülbelül néhány 10 ezer forintról van szó - közölte a főpolgármester-helyettes. A kerületi önkormányzatok jelenleg évi 80 és 200 ezer forint közötti összeget költenek egy középiskolás diákra.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását