2024. április 23. - Béla

Mészárlás Nairobiban

Közel 500 ember erőszakos halálához lehet köze a kenyai rendőrségnek - állítja egy helyi emberi jogi szervezet. Az ügy még júniusban kezdődött, amikor a Mungiki néven ismert bűnbanda tagjai összecsaptak a rendőrséggel a főváros, Nairobi egyik nyomornegyed
2007. november 8. csütörtök 15:04 - Hírextra
A rendőrség aztán szabályos hadjáratot indított a maffiaszerű módszerekkel dolgozó banda ellen. A Kenyai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (KNCHR) jelentése szerint október végéig csaknem félezer, közvetlen közelről fejbelőtt fiatal férfi tetemét szállították a rendőrök hullaházakba. Számos holttest került elő a Nairobit övező erdőségekből éppen azután, hogy a fővárosi hullaházak megteltek. Szemtanúk beszámolói alapján ezeket tetemeket a rendőrségnél használatos terepjárókra igencsak hasonló járművekből hajították ki.

A KNCHR szerint a rendőrség nem hajlandó foglalkozni a jelentéssel és nem akarja vagy nem képes kivizsgálni az ügyet. A szervezet vezetői ezért szerdán Nairobiban tartott sajtótájékoztatójukon felszólították Njonjo Mue elnököt, hogy kezdeményezzen független vizsgálatot nemzetközi szakértők vagy ENSZ-tisztviselők részvételével.

A rendőrség felelőtlen és arrogáns vádaskodásnak minősítette a jelentést és a KNCHR viselkedését az ügyben. "Egy szál bizonyítékkal sem bírtak előállni" - nyilatkozott egy magas rangú rendőrségi vezető, aki szerint a szervezetnek csak az a célja, hogy a december végi országos választások előtt alig két hónappal minél nagyobb médiafelhajtás legyen az ügy körül.

A Mungikit egyébként a kilencvenes évek elején alapították. Vallási szektának indult, de lassan a maffia sajátos, kenyai változata nőtt ki belőle. Tagjai a legnagyobb törzsből, a Kikuyuból verbuválódnak. Állítólag több ezren vannak. Nem csupán köztörvényes bűncselekmények, a többi között zsarolás és védelmipénz-szedés írható a számlájukra, hanem politikai indíttatású erőszakcselekmények is. Sokak szerint befolyásos politikusok is a kezükre játszanak és a karhatalmi apparátus vezetésében is ott vannak az embereik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását