2024. május 2. - Zsigmond

Irigylik a csehek a reformjainkat

Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter elismeréssel szólt a magyar ágazati reformokról a Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
2007. november 8. csütörtök 15:30 - Hírextra

A cseh tárcavezető háromnapos hivatalos magyarországi látogatása során tájékozódik a magyar egészségügyben bevezetett intézkedésekről és a tervezett egészségbiztosítási rendszerről.
Tomás Julínek a sajtótájékoztatón beszámolt arról: Csehország 2009-től tervezi átalakítani egészségbiztosítási rendszerét úgy, hogy a most működő kilenc állami egészségbiztosítót üzleti társaságokká alakítja.

Továbbá - folytatta a cseh miniszter - országában is bevezetik a vizitdíjat, átalakítják a gyógyszerár- és gyógyászati segédeszközár-képzést, illetve a magyar biztosításfelügyelethez hasonló szervezetet terveznek felállítani Csehországban is. Kérdés kapcsán közölte: a vizit- és receptdíj összege 30, a kórházi napidíj pedig 60 korona lesz, amely nagyságrendileg megegyezik a magyarországi díjakkal.
Tomás Julínek megjegyezte: egyik európai ország sem tudja kikerülni azt, hogy egészségügyi rendszerét átalakítsa, majd úgy folytatta, a magyar reformokat folyamatosan figyelemmel kísérték, és "csodálja azt a bámulatos sebességet", amellyel a reformok zajlanak.

A cseh szakminiszter országa intézkedéseivel kapcsolatban elmondta, nem könnyű megszokni az új rendszereket, harcolni és politikai kompromisszumokat kell kötni, továbbá nagyon fontosnak nevezte az átalakítások megfelelő kommunikációját mind a nyilvánosság, mind a szakmai szervezetek felé.
Kérdés kapcsán Tomás Julínek közölte: az átalakításokkal kapcsolatban vannak "negatív hangok", de ezek véleménye szerint csak az újtól való félelmet tükrözik.

Horváth Ágnes a sajtótájékoztatón elmondta: a visegrádi országok mindegyike átalakítja egészségügyi rendszerét, és abban egyetértés van, hogy a magánbefektetőknek van létjogosultsága a biztosításban.

Hozzátette: a tervek szerint a többi visegrádi ország miniszterével is egyeztetést kezdeményez, hogy közösen vitassák meg az országok egészségügyi rendszereiben megtett és tervezett intézkedéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását