2024. április 25. - Márk

Charles Simonyi székfoglalója

Charles Simonyi, magyar származású amerikai informatikai szakember, akit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagjává választott, önprogramozó programjáról beszélt akadémiai székfoglalóján szerdán Budapesten.
2007. november 8. csütörtök 06:55 - Hírextra
A szakember, akit az MTA Műszaki Tudományok Osztályának javaslatára 2004-ben választottak külső tagnak, ez év áprilisában a világ ötödik űrturistájaként vett részt űrutazáson.

Székfoglalójában a szakember az emberi tévedést szinte kizáró, saját fejlesztésű szoftveréről, a programíró programról, az International Software-ről beszélt.

Mint mondta, az úgynevezett szándékorientnált szoftver az egyes rendszereket üzemeltető szakemberek problémáinak megoldásához szükséges számítástechnikai megoldások kivitelezésének idejét, a költségeket és a felesleges részek számát csökkenti.

A programozás problematikáját a szakember az emberi DNS-hez hasonlította. Ismertetése szerint ugyanis, ha a DNS hosszúsága arányban lenne az általa tárolt információk mennyiségével, akkor az amúgy meglepően apró rész sokkal nagyobb lenne.

A DNS azonban nem a szerveket, hanem a szervek programját tartalmazza - mondta az általa fejlesztett önprogramozó program, a Domain Workbench nevű platform működési elvére utalva.
Charles Simonyinak - székfoglalója után - Gyulai József, az MTA Műszaki Tudományok osztályának vezetője adta át az MTA külső tagságát igazoló oklevelet.

Az osztályvezető az MTI-nek elmondta: reményeik szerint az Amerikában élő informatikai szakember - ahogy ideje engedi -előadásokkal és tanácsokkal segíti majd az MTA munkáját.
Charles Simonyi űrturistaként az idén április 7-én indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, majd a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egységével április 21-én szállt le. Űrutazása alatt Farkas Bertalan után második magyarként végzett méréseket a magyar fejlesztésű, Pille elnevezésű sugárdózismérővel.

Charles Simonyi 1948-ban született Budapesten. 1972-ben diplomázott a kaliforniai Berkeley egyetem mérnöki matematika szakán, majd 1981-től csatlakozott a Microsoft Corporation nevű céghez, ahol olyan programrendszerek fejlesztése fűződött nevéhez, mint a Word és az Excel. A szakember jelenleg az International Software Corporation elnök-vezérigazgatója.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását