2020. április 4. - Izidor

A patikusok is kellenek a gyógyításhoz

A krónikus betegségek - például a magas vérnyomás, a szívelégtelenség vagy a cukorbaj - életfogytiglani gyógyszeres kezelést igényelnek, s a jó gyógyítási eredményekben nagy szerepet játszhatnak a gyógyszerészek is egy folyamatban lévő amerikai vizsgálat
2007. november 8. csütörtök 08:08 - Hírextra

Az Egyesült Államokban már két éve elkezdett tudományos program eddigi anyagának áttekintése azt mutatta, hogy a programban résztvevő cukorbetegek vércukorszintje jelentősen, 3,7 százalékkal csökkent. Hasonlóan kedvező eredményekről számoltak be a magasvérnyomásos betegek kezelése során is: a korábbinál lényegesen többük vérnyomása tért vissza a normál értékre - olvasható az Amerikai Kardiológusok Társaságának hírlevelében.

Már több mint negyven államban engedélyezték, hogy az orvosok és a gyógyszerészek szorosabb, közvetlen kapcsolatban kezeljék a betegeket. Az egészségbiztosítók ezt a folyamatot szervezéssel és pénzzel is támogatják, mert az ápolási költségek csökkennek, a gyógyszeres kezelés költséghatékonysága javítható.

Az egyik betegbiztosító, a Humana is jól kidolgozott kezelési irányelvekkel igyekszik a krónikus betegeket, például a cukorbajban szenvedőket egyensúlyban tartani, de mivel saját kórházai nincsenek, 60 ezer gyógyszertárral folytat tárgyalásokat, hogy - megfelelő anyagi támogatásért - kapcsolódjanak be a betegek gondozásába.

Azokban a központokban, ahol ez a rendszer már működik, a krónikus betegségben szenvedők rendszeres kontroll végett nem az orvoshoz, hanem a patikába járnak, ahol a szükséges alapvizsgálatokat - vérnyomásmérés, vércukor-meghatározás - elvégzik, sőt még a gyógyszer átcserélésére, adagolásának módosítására is engedélyük van.

Eddig 7000 gyógyszertár kapcsolódott be a programba. Ezek általában önálló patikák, mivel a nagy gyógyszertárláncok tagjai, a bevásárlóközpontokban lévő gyógyszerüzletek nem alkalmasak arra, hogy a betegekkel egyénenként foglalkozzanak.

"Az egyetemen mindenkit arra tanítunk, hogy ne egyszerűen gyógyszert kiadó kereskedők legyenek " - mondta William Fleming, a Humana alelnöke. "A gyógyszerészek erre a lehetőségre vágytak. Most itt van: csak a patikustársadalom tagjain múlik, hogy élnek-e vele".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását