2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kállai Ernő az oktatási szegregáció ellen

Meg kell erősíteni azokat az ellenőrzési mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik, hogy zéró toleranciával lépjenek fel az oktatási szegregáció ellen - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerdán, Tatai-Tóth András szocialista politikussal közösen tar
2007. november 7. szerda 13:19 - Hírextra
A közigazgatási hivatal, az oktatási hivatal és a kisebbségi ombudsman ellenőrzési mechanizmusainak erősítésére van szükség - közölte Kállai Ernő, aki az MSZP parlamenti frakciójának oktatási és kulturális munkacsoportjánál tett bemutatkozó látogatást.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa szerint az államnak sokkal nagyobb szerepet kell szánni, sokkal nagyobb beavatkozási lehetőséget kell biztosítani a romákat érintő szegregációs ügyekben, mert - mint magyarázta - az önkormányzatok sok esetben nem képesek megoldani az ilyen jellegű problémákat.

Kállai Ernő hangsúlyozta: a politikai elitnek rá kell döbbennie arra, hogy nincsenek hosszú távú társadalomfejlesztési programok Magyarországon. Négy év helyett húsz-harminc évben kellene gondolkodni - jegyezte meg.

Elengedhetetlen megvizsgálni, hogy miként lehetne megszakítani "azt az ördögi kört, amikor a szegregált oktatás során állandóan, generációról generációra képezzük azokat a piacképes szakmával nem rendelkező embereket, akik aztán társadalmi gondoskodásra szorulnak" - mondta a kisebbségi ombudsman.

Tatai-Tóth András, az MSZP parlamenti frakciója oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője azt mondta: a kérdéskört illetően a kormány feladatának elsősorban a feltételek megteremtését tarják, így a szükséges források és a megfelelő jogi környezet biztosítását.

A munkacsoport támogatja a kisebbségi ombudsman azon törekvését, hogy ő maga is kapja meg azokat a hatásköröket, amellyel eredményesebbé és hatékonyabbá lehet tenni munkáját - közölte.
Tatai-Tóth András elmondta, egyetértenek abban: az azonnali feladatok megoldása mellett törekedni kell arra is, hogy megfelelő elvi alapokon álló hosszú távú programok szülessenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását