2024. április 28. - Valéria

Tárgyalnak a házelnökök

A román házelnökhöz fordul Szili Katalin a moldvai csángó magyar gyermekek anyanyelvű oktatása érdekében. Ezt a házelnök mondta újságíróknak, miután moldvai csángó szervezetekkel és magyarországi civil segítőikkel egyeztetett kedden a Parlamentben.
2007. november 6. kedd 14:16 - Hírextra

A találkozón a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ)vezetői (Solomon Adrián elnök és Hegyeli Attila, az oktatási program vezetője) valamint a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány képviseletében Várkonyi György, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület képviseletében Hegedűs Dóra elnök vett részt.

Szili Katalin elmondta, hogy jelenleg a Csángóföldön élő gyermekek mintegy tíz százaléka részesülhet magyar nyelvű oktatásban. Ezért azt kéri majd a román házelnöktől, segítsen ennek az aránynak az emelésében és akik magyar oktatásban szeretnének részt venni, erre valóban lehetőséget is kapjanak.

"Erre egy európai megoldást kell találni" - hangsúlyozta a házelnök. Jelenleg a magyar kormány is szerepet vállal az oktatás finanszírozásában, azonban a hivatalos moldvai szervek támogatására is szükség van - tette hozzá.

Bejelentette, hogy jövő tavasszal látogatást tesz Csángóföldön, ahol számos oktatási intézményt felkeres majd.

A megbeszélésen szó esett a csángó gyermekek anyanyelvi oktatását is segítő keresztszülő-programról, amelyet népszerűsíteni kívánnak a képviselők körében.

Solomon Adrián a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke elmondta, hogy jelenleg 1400 gyermek tanulja a magyar nyelvet anyanyelvként. Ugyanakkor mintegy kilenc ezer gyermek beszél magyarul, otthon, családja körében is, ők azonban, többek között a pedagógushiány miatt nem tudnak magyar nyelven tanulni.

A magyar költségvetés idén a Petrás Incze János pályázat keretében 56 millió forinttal támogatja a csángómagyarok identitásának és magyar nyelvének megőrzését szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programokat, valamint az intézmények fenntartását.

A pályázati forráson belül a moldvai csángómagyar gyermekek magyar nyelvű oktatására szakképzett pedagógusok irányításával 31 millió forintot szán a kormány, míg a fennmaradó 25 millió forintot a csángómagyarok kulturális programjainak támogatására, tudományos programokra és szociológiai kutatásokra és pusztinai közösségi ház működtetésére ítélték oda. A vonatkozó szerződéseket várhatóan még ebben hónapban aláírják.

Csángóföldön jelenleg 15 településen hivatalosan, három faluban pedig iskolán kívül folyik a magyaroktatás közel 1400 diák számára, 32 tanár felügyeletével. Gajdáron nyolcvan csángó elemista jár az MCSMSZ magánóráira.

A katolikus népesség Moldvában döntően magyar eredetű, számuk 250 ezerre tehető, s körülbelül 60-70 ezren vannak, akik a mai napig beszélik a magyar nyelv legarchaikusabb formáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását