2024. április 29. - Péter

Szükség van a szabályozásra

Az európai uniós szabályozás miatt van szükség Magyarországon is a viszontbiztosítók működésének szabályozására - mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában kedden, a javaslat általános vitájának kezdetén.
2007. november 6. kedd 18:21 - Hírextra

Viszontbiztosítónak azt nevezzük, amikor egy biztosító cégnek kapcsolata van egy másik biztosítóval, illetve bankkal, amely garantálja, hogy ha az előbbi biztosítónak nem lenne anyagi fedezete arra, hogy kifizesse partnereinek a kártérítést - például nagyméretű környezeti károk esetén - , akkor ez a kapcsolat pótolja a hiányzó összeget.

Tátrai Miklós elmondta, hogy az unióban egyre inkább egységesül a pénz, a tőke és a biztosítási piac, és ezzel a folyamattal Magyarországnak is lépést kell tartania.

Ezért van szükség a viszontbiztosítók működési szabályainak megalkotására, ugyanakkor a mostani törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a biztosítók által végzett viszontbiztosítási tevékenységre és az állami megbízásból vagy állami garanciával végzett viszontbiztosítási tevékenységre.

A javaslat szerint a viszontbiztosítók nem foglalkozhatnak direkt biztosítással. Az indítvány előírja azt is, hogy a viszontbiztosítónak megfelelő biztosítástechnikai tartalékokat kell képeznie. Annak érdekében, hogy a viszontbiztosító akkor is teljesíteni tudja kötelezettségeit, ha erre a beszedett díjak, illetve a biztosítástechnikai tartalékok nem nyújtanak fedezetet, a javaslat előírja a megfelelő mértékű szavatoló tőke képzését, ami tartalékot biztosít az üzletmenet ingadozására is.

Az általános vitát a levezető elnök lezárta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását