2024. április 29. - Péter

Szexbotrány az iskolában

Botrány árnyékolja be Oprah Winfrey dél-afrikai "álomiskoláját". A talkshow afro-amerikai királynője által szegény kamaszlányok részére alapított johannesburgi Leadership Academy elitintézményben letartóztatták az egyik felügyelőnőt, a mert szexuálisan za
2007. november 6. kedd 13:43 - Hírextra

"Az iskola az én nevemet viseli. Én vagyok az első számú felelős" - mondta zokogva Oprah a Chicagót Johannesburggal összekötő videókonferencia során.

A Leadership Academy-nek 152 nagyon intelligens, de a tanulás lehetőségétől elzárt dél-afrikai lány a hallgatója, akiket Winfrey azzal a céllal támogat, hogy egy "új Afrika" leendő vezetői lehessenek. Az intézmény azonban már többször került a viták középpontjába.

Márciusban egyes szülők a házirend keménysége ellen tiltakoztak, mert szerintük olyan fegyelmet követelnek a lányoktól, mintha börtönben lennének. Májusban újabb vádözön érkezett: rossz az étel, hétközben a lányok nem e-mailezhetnek és nem használhatják mobiltelefonjukat sem, a látogatásra érkező szülőkkel pedig úgy bánnak, mint a potenciális terroristákkal, olyan szigorú ellenőrzéseknek vetik alá őket. Ez az újabb eset azonban mindenen túltett.

Az ügy magának Oprah-nak is személyes érzelmi tragédia. Ő annak idején beismerte, hogy kislány korában három, a család baráti köréhez tartozó férfi megerőszakolta őt. "Dél-Afrikában az erőszak, a szexuális zaklatás gyakori. Mindent megtettünk azért, hogy kívülállók ne férjenek hozzá a lányokhoz, de sajnos gyakran előfordul, hogy a kiskorúak elleni erőszak a családból jön, olyanoktól, akiket ismerünk és akikben megbízunk" - mondta Winfrey, aki saját bevallása szerint fél órán át zokogott, miután értesült az iskolájában történtekről.

A botrány azután robbant ki, hogy az egyik lány megszökött és elmondta a családnak, mi történt vele. Később még további hat 13 és 15 év közötti lány vádolta a 27 esztendős Tiny Virginia Makopót zaklatással.

Oprah Winfrey az egyik legbefolyásosabb nő az Egyesült Államokban. Azok a filmek vagy könyvek, amelyekről műsorában beszél, biztos kasszasikerre számíthatnak. Számos jótékonysági tevékenysége közül az iskola volt számára a legkedvesebb. A Leadership Academyvel, amelyhez az angolszász világ gazdag fehér lányainak legelőkelőbb iskoláit választotta mintául, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnöknek, az apatheid elleni harc legendájának tett ígéretét teljesítette. A 40 millió dolláros beruházással létrehozott iskolát januárban avatták fel, nagy médiaünnep közepette, amelyen Tina Turner, Mariah Carey, Spike Lee és Sidney Poitier is részt vett. Ma az "álomiskolát" bukás fenyegeti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását