2024. április 25. - Márk

Orbán győztes, Gyurcsány francia

Természetesen miniszterelnökünk nem francia, kedvenc vitapartneréről pedig csak három év múlva fog kiderülni, hogy nyertes-e; mindössze a két politikus keresztneve jelenti a fentieket. Az alábbi összeállításból megtudhatjuk, mire determinálja a honatyákat
2007. november 6. kedd 07:40 - Mohai szilvia
A keresztnév lehet szép (Anna), kevésbé szép (Béla); gyakori (István) vagy igen ritka (Hódos); ősi magyar (Árpád) vagy külföldi (Dzsennifer), esetleg rendkívül szokatlan és borzasztó (Konstancia, Boáz). Szüleink elnevezhetnek minket egy rokonukról, sorozatsztárról, az elnökről, esetleg arról a zeneszerzőről, akinek a műveit hallgatva anno jól hasba rúgtuk őket belülről. Az anyák és apák fantáziája határtalan; és gyakran nem gondolnak arra, hogy milyen hatások érik majd emiatt a gyereket az oviban; és pláne később, a parlamentben - már, ha politikus lesz a csemete. Persze, nem minden államférfi bír különleges vagy vicces névvel - az ő elnevezésükön legfeljebb akkor lehet kacagni, ha utánanézünk az eredetének, jelentésének; majd a tanultakat összevetjük az illető jelenlegi helyzetével, szokásaival. Lássuk hát, miről mesélnek politikusaink keresztnevei.

Gyurcsány Ferenc

Kezdjük is a címben szereplő miniszterelnökünkkel. A Ferenc francia-latin eredetű, jelentése ’francia’. Itt máris nem jön be a nomen est omen: Gyurcsány nem hogy nem francia, de az idegen nyelvekkel eléggé hadilábon áll. Az angol kiejtésén csiszolni kellene még egy picit; és franciául is igazán megtanulhatna, ha már azt jelenti a neve (és ha már olyan jól összehaverkodott Sarkozyvel).

Orbán Viktor

A keresztnév
Az a szokás, hogy a keresztények keresztség alkalmával bizonyos neveket vesznek fel, korántsem egykorú a kereszténységgel, hanem jóval későbbi keletű. A keresztények már az első századokban is vettek föl neveket, amelyek azonban éppen nem mondhatók tulajdonképpeni keresztneveknek, hiszen, amint a történelem számos helyen bizonyítja, a kiskorúak hosszú időn át csak három-négyéves korukban kereszteltettek meg, jóllehet neveiket már születésükkor kapták, és a keresztség fölvétele után is megtartották. Mivel később szokássá vált, hogy a keresztény gyermekek csak a keresztségben kaptak nevet, nem egyszer megtörtént, hogy a keresztelendő a neki adott tulajdonképpeni keresztnéven kívül keresztszülőinek, sőt, azok tanúinak nevét is fölvette. Innen ered, hogy sok embernek - főképp az uralkodóházak vagy más előkelő családok sarjainak - több neve van. A keresztnevek felvételének egy másik neme: az újonnan választott pápa valamelyik szentnek vagy egyik elődjének nevét veszi föl, és ezen új név alatt uralkodik. A szerzetesek az ünnepélyes fogadalom letevésekor szintén úgynevezett szerzetesi nevet vesznek föl, és rendszerint azon szentek nevei közül választanak, akik életükben szintén az illető szerzetesrend tagjai voltak. (Forrás: kislexikon.hu)
A Viktor jelentése valószínűleg mindenki előtt ismert: latin eredetű, jelentése: győző, győztes. S hogy valóban nyertes-e Viktor? 1998-ban egyszer az volt; hogy három év múlva lesz-e megint, majd meglátjuk. Ha futóversenyt rendeznének a „franciával”, valószínűleg inkább vesztes lenne, de egy szónokversenyben győzedelmeskedhetne.

Maradjunk még egy pillanatra az egykori miniszterelnöknél; hiszen neki a vezetékneve is keresztnévi eredetű, így azt is kielemezhetjük. Az Orbán latin eredetű, jelentése ’városi, finom, művelt, udvarias ember’; tehát ha sikerrel jár majd 2010-ben, finomsága és műveltsége is hozzájárulhat a győzelemhez.

Sólyom László

A köztársasági elnök utóneve szláv eredetű, jelentése ’hatalom és dicsőség’. Hogy mennyi hatalma van egy államfőnek? Hááát… Szlovákiai látogatása alkalmával pedig leginkább vihart aratott, nem dicsőséget. De lehet még nevében a sorsa, hiszen van még három éve a dicső tettekre.

Szili Katalin

A házelnökasszony neve egyiptomi-görög-német-magyar eredetű, jelentése ’korona, mindig tiszta’. Elnöknek nem jár korona, és ki tudja, lesz-e itt királyság újra valaha; így előfordulhat, hogy a nemes ékszert az országgyűlés elnöke sosem helyezheti a fejére. Tiszta azonban még lehet: tessék csak felébreszteni a szunyókáló képviselőket az üléseken, és nem engedékenykedni.

Kóka János

A miniszter úr neve héber-görög-latin eredetű, jelentése ’Isten kegyelme, Isten kegyelmes’. Hát, lehet, hogy Isten kegyelmes, és mindent megbocsát, de az emberek nem ilyen jószívűek, úgyhogy csak csínján a mindenféle reformokkal.

Dávid Ibolya

Az elnökasszonnyal könnyű dolgunk van, ugyanis neve azt jelenti, amire először gondolnánk: magyar eredetű, jelentése: a virág maga, azaz Viola odorata, magyarul illatos ibolya. Hogy öltöztetője, Náray Tamás a ruhák mellé parfümöt is ajánlott-e neki; tehát valóban illatos-e, nem tudjuk.

Vezetékneve, csak úgy, mint Orbán Viktoré, keresztnévi eredetű, így azt is megvizsgáltuk: a Dávid héber eredetű, jelentése ’kedvelt, szeretett, egyesítő’. Nocsak, melyik két pártot fogja egyesíteni az elnökasszony? Vagy talán a sajátját valamelyikkel? De hiszen ő nem szereti a koalíciót. Majd meglátjuk.

Semjén Zsolt

A Zsolt magyar eredetű, a Solt személynév alakváltozata, jelentése ismeretlen. Ezzel nem sokra megyünk; viszont bizonyos források szerint az ezzel az utónévvel rendelkező emberek kitűnő társak a vészhelyzetben, nyugodtak, átgondoltak, segítőkészek, és mindig van egy jó ötletük. A pártelnök zsidózós ügye nem igazán utal nyugodtságra és meggondoltságra; jó ötletnek pedig semmiképp sem nevezhető.

Thürmer Gyula

A Munkáspárt vezetőjének neve bolgár-török-magyar eredetű, és egy régi magyar méltóságnevet jelöl. Hogy mekkora egy pártelnök méltósága manapság, erősen megkérdőjelezhető. Pedig Gyula gyula már nem lehet, hiszen ez a méltóság a honfoglalás után megszűnt.

Vona Gábor

A szélsőjobbos vezető neve héber eredetű, jelentése ’Isten embere, Isten bajnoka’. Héber eredet… Inkább nem kombinálnék, úgyis folyton az folyik mindenhol. Hogy bajnok-e Vona? Végülis létrehozott egy mozgalmat; erre nem mindenki képes. De a 2010-es ikszelőbajnokságon dobogós helyre nemigen számíthat.

Horváth Ágnes

A miniszterasszony keresztneve görög eredetű, jelentése ’szent, tiszta, szemérmes, érintetlen, szűzies, tartózkodó’. Érintetlen? Pedig nemrég volt az esküvője; adhatna sok kis politikust a világnak. Tartózkodó? Majd, ha tartózkodik a reformoktól, akkor elhisszük.

Szijjártó Péter

A pénzosztogatási ügybe keveredett politikus keresztneve héber-görög-latin eredetű, jelentése ’kőszikla’. Ha érvei eléggé sziklaszilárdak, talán kimoshatja magát a mutyi-trutyiból.

Zuschlag János

Végezetül következzék a hírhedt egykori szocialista, jelenleg a cellában csücsülő politikus: nevének jelentését az SZDSZ elnökénél már tisztáztuk, de érdemes újból felhívni rá a figyelmet: a János annyi mint ’Isten kegyelmes’. Ha eleget imádkozik, talán még megúszhatja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

advocaat
2007. november 7. 03:47
Ez a szórakoztatónak szánt ismertetés NAGYON SZOCIALISTA lett: csöpög belőle a Félnótáshoz való hűség és FIDESZ felé a rosszindulat...

De pl. a "gyula" név "hadi uralkodót" HADURAT jelent, ótörökül.
Ne vegyük ide a "bolgárokat", mert mindenki erre a balkáni szlávságra gondol, holott a bolgár
az VOLGAI TÜRK, ONOGUR nép.

A "gyula" kiejtése "dsula, dzsula" volt. Közben 1100 év alatt szlávosan lágyult.

Ezt a nevet használták a BESENYŐK, KIPCSAKOK, UJGUROK - mind belső - ázsiai türk népek, a "HADÚR" címeként.

S jó lesz belenyugodni - BIZONy, NEM FINNUGOR őseink voltak, hanem harcias középázsiai lovasnomádok....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását