2024. május 2. - Zsigmond

Kóka összefogást sürget

Akkor tudjuk előre mozdítani a reformokat, ha a koalíción belüli egyetértés a parlamentben leadott szavazatokban is megnyilvánul - mondta Kóka János arra reagálva, hogy az MSZP-frakció előző napon kétszer is a kormány és az SZDSZ szándéka ellen szavazott.
2007. november 6. kedd 11:51 - Hírextra
"Soha nem szabad elfelejteni, bármiféle konfliktusok alakulnak ki, bármilyen nehézségeink vannak a kormányzati ciklus közepéhez közeledve, a legfontosabb feladatunk, hogy a reformokat előmozdítsuk" - jelentette ki Kóka János sajtótájékoztatón. Hozzátette: így kell tenni a közteherviselés, a közlekedés, az egészségügy reformjában is.

Az Országgyűlés hétfőn elsöprő többséggel fogadta el azt a szocialista képviselők által benyújtott módosító indítványt, amely az adótörvény-javaslatból törölte a kisadók összevonására vonatkozó paragrafusokat.

Az Országgyűlés 324 igen szavazattal, 28 ellenében fogadta el a javaslatot, amely meghiúsítja azt a kormányzati szándékot, hogy összevonják a szakképzési hozzájárulást, az innovációs járadékot és a rehabilitációs járulékot. Az MSZP és a Fidesz képviselői együtt szavaztak, az SZDSZ ellenében. A kisadók összevonását korábban az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldala sem támogatta.



A szocialista képviselők a kormány és az SZDSZ ellen szavaztak az ingatlanadó ügyében is. Az MSZP szándéka az volt, hogy az önkormányzatoknak továbbra is legyen lehetősége érték- és területalapon megállapítani az ingatlanadót, az ellenzék azonban végül ezt nem támogatta, így ebben az előterjesztésben az eredetileg benyújtott forma maradt.

Az SZDSZ a hétfői szavazást követően közleményben sajnálatának adott hangot amiatt, hogy az MSZP-frakció hétfőn az adótörvények parlamenti szavazásánál többször a Fidesszel, a kormány ellenében, "egyes javaslatoknál a koalíciós megállapodást megsértve foglalt állást". Az MTI-hez eljuttatott kommünikében a liberális párt arra kérte Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnököt, miniszterelnököt, járjon el annak érdekében, hogy pártja frakciója támogassa az elfogadott reformtörekvéseket.

Az MSZP-frakció hétfőn előre bejelentette, hogy nem támogatja a kisadók összevonását, és azt szeretné, ha értékalap mellett négyzetméter alapon is ki lehetne vetni az építményadót. Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese azzal indokolt, hogy a kisadók összevonásával az adóbevallás egyszerűsítése volt a szándék.

Ha azok, akiket érint ez a javaslat, nem kérnek belőle, akkor nem vonják össze az adókat, azaz a frakció a kormány álláspontjával szemben fog szavazni - közölte Kovács Tibor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását