2024. április 23. - Béla

Erősödik a bizalom Magyarország iránt

Budai Bernadett szerint a Fitch felminősítése jól jelzi, hogy a befektetők, az elemzők, a minősítő intézetek egyaránt elismerik a kormány programját, illetve a program végrehajtásában elért eredményeket. A kormányszóvivő erről hétfőn nyilatkozott az MTI-n
2007. november 6. kedd 07:53 - Hírextra

Budai Bernadett hangsúlyozta: a költségvetési hiány lefaragása, az egyensúly elérése érdekében tett eddigi kormányzati intézkedések, valamint a tartós egyensúly megteremtése érdekében elindított reformok meghozták eredményüket. Ezt erősítette meg szeptember végén a világ egyik legrangosabb összehasonlító országelemzése is, a Világbank üzletikörnyezet-vizsgáló rangsora, a "Doing Business" kiadvány - idézte fel, hozzátéve: egymás után jelennek meg a pozitív értékelések, az Európai Bizottság többször kedvezően reagált a konvergenciaprogramra, annak végrehajtási menetére, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap Magyarországot topreformernek minősítette, és a különböző elemzések egyre jobb gazdasági teljesítményről adnak hírt, amikor Magyarországot említik.

A kormányszóvivő kiemelte: mindez nem csak azt bizonyítja, hogy erősödik a bizalom Magyarország iránt, hanem arra is ösztönzi a kormányt, hogy tartson ki programja mellett, tartsa a helyes irányt. Ez a program ugyanis Magyarország gyors modernizálását célozza, a reformok, bár most még kétségtelenül áldozatokkal járnak, megalapozzák Magyarország további gyors felzárkózását - jelentette ki.

Budai Bernadett kitért arra: a Fitch kedvező minősítése annak hatására született, hogy nem csak átmenetileg tartják a minősítők javulónak a költségvetési, az egyensúlyi helyzetet, hanem hosszabb távon is.

A hosszabb távú egyensúlyjavulásra pedig biztosítékot jelentenek a folyamatban lévő reformok, az eredményes intézkedések a feketegazdaság szűkítésére, azok az európai típusú költségvetési szabályok, amelyek bevezetéséről előrehaladott ötpárti megbeszélések folynak - közölte a kormányszóvivő.

Hétfőn a leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította vissza a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Fitch Ratings, amely szerint ma már "nagyobb a bizalom aziránt", hogy a kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetési hiánycsökkenési céljait.
A Fitch kevesebb mint egy éven belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely - a besorolások módosítása nélkül - negatívról stabilra javítja vissza a magyar kilátást, vagyis leveszi a napirendről a magyar adósosztályzat visszaminősítését. Tavaly decemberben a Standard & Poor's ugyanezt tette, a konszolidációs erőfeszítések melletti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva.

A Fitch tavaly szeptemberben rontotta negatívra a nála közepes befektetői "BBB plusz" hosszú távú magyar devizaadósi osztályzat, valamint a hazai valutában kiadott szuverén adósság "A mínusz" besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy az akkori belpolitikai események növelték a konszolidációs kockázatokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását