2024. április 24. - György

Vízumvásárlás a reptéren és a kikötőkben

Kuvait a magyar állampolgárokra is kiterjeszti a kedvezményes vízumkiadási rendszert, eszerint a jövőben a magyarok az arab ország repülőterén, illetve kikötőiben is kaphatnak beutazási engedélyt - ezt a kuvaiti külügyminiszter közölte, amikor Budapesten
2007. november 5. hétfő 21:18 - Hírextra

Szelestey Lajos külügyi szóvivői tájékoztatása szerint Göncz Kinga magyar és Mohamed Szabah asz-Szalim asz-Szabah kuvaiti külügyminiszter megbeszélésén az arab állam külügyi vezetője külön is köszönetet mondott a magyar fél támogatásáért, amelyet az iraki invázió idején és után nyújtott országának.

Mint Mohamed Szabah asz-Szalim asz-Szabah rámutatott, azóta is ez a Kuvait melletti politikai kiállás, az ország felszabadításában való részvétel, az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagjaként játszott konstruktív magyar szerep, az Irak ellen hozott szankciók következetes betartása, a megszállás következményeinek felszámolásához történő magyar hozzájárulás jelentik a kiváló kétoldalú kapcsolatok politikai alapját.

Göncz Kinga felvetésére a felek egyetértettek abban, hogy Magyarország elsődleges érdeke és célja a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi és befektetési együttműködés erősítése, fejlesztése. A magyar külügyminiszter javasolta, hogy Kuvait küldjön a kérdéssel foglalkozó szakembert frissen megnyílt budapesti nagykövetségére. A kuvaiti partner elismeréssel szólt a magyar oktatási rendszerről, és jelezte, hogy növelni kívánják a Magyarországon tanuló diákok számát.

A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint mindkét fél szorgalmazta, hogy az Európai Unió és az Öböl Együttműködési Tanács (ÖET) közötti szabadkereskedelemről szóló tárgyalások - 16 év után - eredményesen lezáruljanak, s hogy mielőbb aláírják a megállapodást.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen szóba került, hogy Kuvait várja a magyar miniszterelnököt, illetve, hogy az arab ország emírje a jövő évben Budapestre készül.

A találkozón nemzetközi kérdésekben is teljes volt a nézetazonosság a két külügyminiszter között. A felek megvitatták a közel-keleti rendezés kilátásait, áttekintették az iraki helyzetet, kiemelve, hogy Irak belső stabilitása kulcsfontosságú az egész térség békéje és biztonsága szempontjából.

Iránról szóval megállapították: rendkívül fontos, hogy Irán engedélyezze nukleáris programja teljes körű ellenőrzését, és megmaradjon a nemzetközi közösség egysége a katonai célú hasznosítás megakadályozását illetően - tájékoztatta Szelestey Lajos az MTI-t.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását