2024. április 26. - Ervin

Nem minden ír akar reformot

Az Irish Times ír napilap hétfői számában közölt felmérés szerint az íreknek csak 25 százaléka szavazna igennel az Európai Unió reformszerződésére. A szavazók legnagyobb része, 62 százaléka nem tudja, hogyan voksolna, vagy nincs véleménye. A maradék 13 sz
2007. november 5. hétfő 13:52 - Hírextra
A reprezentatív felmérésben 1000 ír választópolgárt kérdeztek meg, az ország mind a 43 szavazókörzetében. A reformszerződés támogatása a legerősebb az ír fővárosban, Dublinban, valamint a városi, a magasabb társadalmi osztályba tartozó, és a férfi szavazók körében.

Máris egész Európából készülnek EU-ellenes csoportok a reformszerződés elleni kampányra Írországban, többek között Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus.

Valószínűleg Írország lesz az egyetlen olyan EU tagállam, ahol - alkotmányos kötelezettség miatt - népszavazás dönt a reformszerződésről. Az EU alkotmánya, ami tartalmilag majdnem teljesen megegyezik a reformszerződéssel, 2005-ben elbukott a francia és a holland népszavazásokon. Egy akkori előzetes felmérés azt mutatta, hogy az írek 46 százaléka támogatta, 12 százaléka ellenezte az EU alkotmányt, 42 százaléknak pedig nem volt véleménye.

Az Európai Unió reformszerződését mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia, hogy hatályba léphessen. A szerződésről a múlt hónapban egyeztek meg az EU vezetői. Az új szerződés a 2005-ben elbukott alkotmányt helyettesítené.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását