2024. május 5. - Györgyi

Egyre többen választják a katonaságot

A román fiatalok számára egyre csábítóbb az önkéntes katonai szolgálat, amely sokuk szemében a külföldi munkavállalás alternatívája lehet.
2007. november 5. hétfő 10:14 - Hírextra

Senki sem tudja, hogy Romániából pontosan hányan mentek ki külföldre dolgozni, de nem hivatalosan már hárommillió személyről is beszélnek, sőt vannak olyanok is, akik a négymilliós adatot sem tartják túlzottnak. A kivándorlás mértékét azonban most csökkentheti például a nemrég bevezetett önkéntes katonai szolgálat, amely vonzó megélhetési lehetőséget kínál a fiatalok számára.
Az ajánlatban a legvonzóbb a zsold, amely eléri a 400 eurót, s ezzel meghaladja a 300 eurónál valamivel magasabb romániai átlagfizetést. A középiskola padjaiból kikerülő tizennyolc éves fiataloknak vagy valamivel idősebb társaiknak emellett az is rendkívül imponáló, hogy a ruházatukat és a kosztjukat a hadsereg teljes mértékben állja, s az albérletben lakó fiatalok lakbérének a felét is megtéríti. Emellett kedvezményes árakon üdülhetnek és kedvező feltételekkel vehetnek föl hiteleket.
Ezek a körülmények rendkívül csábítóak egy olyan középiskolai végzettséggel rendelkező román fiatal számára, akinek csupán a külföldi munkavállalás ígérne elfogadható fizetést. Ez viszont azt jelentené, hogy vállalnia kell az idegen környezethez való alkalmazkodást, ami egyáltalán nem könnyű. Főleg most, amikor Olaszországban egyre nagyobb méreteket ölt a románellenesség. A mediterrán országban ugyanis egyre több román állampolgár követ el bűncselekményeket, felingerelve az olasz hatóságokat és a lakosságot.

Emellett úgy tűnik, hogy a külföldi munkavállalás sem bizonyul annyira jövedelmezőnek, mint korábban, ugyanis például a spanyol építőiparban a szakképzetlen vendégmunkás által megszerezhető fizetés ma már nem ér olyan sokat Romániában, mint néhány évvel ezelőtt. Románia 2007-es uniós csatlakozásával együtt - de már azelőtt is - elszabadultak az árak a romániai üzletekben, s ez olyan, korábban elképzelhetetlen helyzetet idézett elő, hogy például a tejet és az ásványvizet drágábban árulják, mint Nyugat-Európában.

A román vendégunkások több milliós serege számára eddig az volt a nagy "üzlet", hogy külföldi keresetükből otthon házat, autót vásároltak, és olyan életkörülményeket teremtettek maguknak, amiről évekkel ezelőtt álmodni sem mertek. Emiatt egész települések váltak néptelenné, vagy ha nem is ürültek ki teljesen, csak az idősek és a gyerekek maradtak otthon.

Az egyre költségesebbé váló romániai életfeltételek miatt azonban ezt már egyre kevesebben tudják megengedni maguknak, ráadásul a vendégmunkásokat befogadó országokban sem könnyű a megtelepedés. Az otthon maradottak szerint a boldogulást külföldön kereső honfitársaik közül sokan annyira eladósodtak, hogy egész életükben keményen kell dolgozniuk a hitelek törlesztése érdekében. Emiatt is kényelmesebb a román hadsereg zsoldosává válni - vallják az újoncok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását