2024. március 29. - Auguszta

Kádár hazaárulásának napja

November 4-e Kádár János hazaárulásának a napja, mert 1956-ban a forradalom leveréséhez nem csak az orosz tankok kellettek, hanem kellett hozzá egy politikai pribék is - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke vasárnap Kalocsán.
2007. november 4. vasárnap 18:12 - Hírextra

Nem csak az orosz tankok kellettek ahhoz, hogy 56-os forradalmunkat vérbe lehessen fojtani, kellett hozzá egy politikai pribék is: Kádár János - mondta az MDF elnöke a kalocsai női börtön előtt, a pártja által állított emléktáblánál tartott megemlékezésen.

Emlékeztetett Kádár János szolnoki beszédére, amikor büntetlenséget ígért a forradalomban résztvevőknek, de "hazudott, s rövid időn belül elárult egy népet" - mondta.

Kádárt Haynauhoz hasonlította, aki 1849. október 6-a után azt jelentette a császárnak: "hosszú időre kiirtottam a magyarokból a rebelliónak még a gondolatát is".

Dávid Ibolya szerint Kádár János ugyanezt tette: "jelentett a szovjet kommunista pártnak, és teljesített. A megtorlással, a koholt perekkel, akasztófák ácsoltatásával, kivégzések százaival (...)" - fűzte hozzá.
A rendszerváltozás után "azt reméltük, hogy helyére kerülhet a történelmi ítélőképességünk, és egységesen fogja megítélni minden demokrata azt a diktátort, aki behívta a magyar forradalom leverésére az oroszokat" - folytatta.

A politikus szomorúnak nevezte, hogy ötven évvel a forradalom leverése után a demokratikus baloldalon és a demokratikus jobboldalon is mentegetik Kádár Jánost.

A kalocsai női börtön történetét ismertetve Dávid Ibolya megemlítette, hogy az 1956 miatt elítélt utolsó politikai fogoly, Tímár Ágnes 1967-ben szabadult a börtönből.

Az MDF elnöke felsorolta az 1956-os forradalomban való részvétele miatt halálra ítélt tíz női politikai fogoly nevét. Ismeretei szerint két, első fokon halálra ítélt fogoly, Wittner Mária és Marton Erzsébet kapott kegyelmet, de kiemelte, hogy az elítéltek és kivégzettek sora nem teljes.

Szólt arról, hogy 2000-ben csak 273 - 1956 miatt - kivégzett politikai fogolyról lehetett tudni. Ez a szám azóta 400 fölé emelkedett, és még mindig bizonytalan, hogy ez a szám, hol fog megállni.
Soha, soha még egyszer Magyarországon diktatúra ne alakulhasson ki - mondta Dávid Ibolya.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását