2024. április 26. - Ervin

Dzsudzsák nemet mondott az Evertonnak!

Október végén napjaink egyik legtehetségesebb magyar futballistája, Dzsudzsák Balázs bejelentette, hogy Hollandiában, a PSV Eindhovenben folytatja pályafutását. A Debreceni VSC válogatott játékosával ezt követően beszélgettünk.
2007. november 4. vasárnap 07:26 - Pór Károly

Leendő csapatodnál, a holland PSV Eindhovennél edzőváltás történt a héten, a Valenciához távozott az egykori kiváló játékos, Ronald Koeman. Mi erről a véleményed? Hogyan befolyásolhatja ez hollandiai pályafutásodat?

Nagyon sajnálom, hogy távozott, mert kiváló munkát végzett Eindhovenben, hiszen az ő irányításával bajnok lett a csapat, és nagyon egységes társaság benyomását is kelti a PSV, tehát van látszata a munkájának. Az én sorsomat viszont különösebben nem befolyásolhatja ez a váltás, mert személyesen még nem is találkoztunk, nem az ő kifejezett kérésére szerződtettek, hanem mert a vezetők láttak bennem fantáziát.

Hányszor figyeltek meg a hollandok? Voltak más kérőid?

Azt nem tudom, hogy hány meccsemet látták, de gondolom, hogy az olaszok elleni találkozó nagyban hozzájárult ehhez a szerződéshez. Nekem már csak akkor szóltak, amikor Debrecenbe konkrét ajánlat érkezett. Eindhoven mellett hívtak Moszkvából, keresett a belga Bruges, és a Juhász Rolandot is foglalkoztató Anderlecht, valamint Hollandiából az Ajax.

Úgy hírlett, hogy nyáron Angliából is kerestek?

Igen, a Manchester Citynél kerültem szóba, illetve tesztelésre, és orvosi vizsgálatra hívott az Everton is, de nem vágytam Angliába. Hozzám nem áll közel az angol stílus, szívesebben játszom Hollandiában.

Mikor csatlakozhatsz új csapatodhoz?

A szerződés értelmében nyártól vagyok a PSV játékosa, de van egy kitétel, ami szerint már januártól elvihetnek, ha akarnak. Most úgy tűnik, hogy a 2008-as évet már Hollandiában kezdem.

Miben kell fejlődnöd ahhoz, hogy stabil csapattaggá válj? Mennyi idő szükséges a beilleszkedéshez?

Anglia már nem is elég?
Érdekes beszélgetést folytattam Dzsudzsák Balázzsal. Egyrészről személyében megismerhettem egy készséges, önbizalomtól duzzadó futballistát, aki 20 évesen olyan profi, hogy már saját honlapja is van. Másrészről megismertem egy magyar futballistát, aki nem szeretne Angliában játszani, a futball szülőhazájában. Nem akar abban a bajnokságban futballozni, ahol olyan sztárcsapatok ellen szerepelhetne, mint a világ legjobbjai között számon tartott Chelsea, Liverpool, vagy az Arsenal, nem akar pályára lépni az álmok színházának is nevezett manchesteri Old Traffordon. Sokan egy egész életen át erre vágynak, de Dzsudzsák nem kér belőle, mondván neki nem fekszik az angol bajnokság. Ha ezt Ronaldinho mondja, akkor még rendben van, ő akkora sztár, hogy nyugodtan válogathat. Na de egy a pályája elején álló magyar játékos? Annak idején Gera nemet mondott az UEFA-kupa győztes Galatasarynak, és inkább lehúzott még egy szezont a magyar bajnokságban, mert ő a világ legjobbjai között akart játszani. És kitartásának meg lett az eredménye, ha csak két évre is, de a West Bromwich színeiben valóra váltotta álmát, és a pécsi játéktermek útvesztőjéből, a Fradin át Angliába jutott. Eleinte persze neki is meg kellett szenvednie, hiszen a hatalmas iramhoz és a rakkolós angol stílushoz nem volt hozzászokva, de megharcolta harcát, és ezért olyan tisztelet övezi itthon, amilyen Dzsudzsákot talán soha nem fogja. Persze Balázsból is lehet kiváló játékos –már most is az – lehet még igazi nagy sztár is, de ha valaki 20 évesen nemet mond Angliára, és ilyen fiatalon nem ragad meg minden szalmaszálnyi esélyt, hogy a legjobbak közé kerüljön, akkor nem is kerül oda később sem…
Elsősorban a védekezésemen szeretnék javítani, mert föl-alá kell majd rohangálnom a pályán, és persze ehhez megfelelő erőnlét is szükséges lesz. Ezért erőnléti edzőnk segítségével végzek olyan gyakorlatokat, melyek hozzá segíthetnek ahhoz, hogy mihamarabb fel tudjam venni az ottani iramot. Bízok benne, hogy ez egy hónap alatt sikerülhet. Azért is gondolom, hogy ennyi idő elég lehet, mert az első hetekben januárban edzőtáborba vonulunk, és ott lesz alkalmam behozni az esetleges lemaradásaimat.

Tájékozódtál már leendő csapatodról? A gárda másik magyarjával, Fehér Csabával fölvetted már a kapcsolatot?

Amióta aláírtuk a szerződést reflektorfénybe került számomra új csapatom. Nézem az összefoglalókat, és próbálok tájékozódni róluk. Úgy láttam, hogy nincs kifejezett ballábas középpályása az együttesnek, így lehetnek esélyeim a csapatba kerülésre. Fehér Csabát eddig nem hívtam, de szeretném. Beszéltem viszont Dombi Tiborral, aki szintén játszott Hollandiában, és ő biztatott, ahogy a többi csapattársam is.

Várhidi Péter véleményét kikérted a szerződés aláírása előtt?

Ő hívott fel, amikor már aláírtuk a szerződést, hogy gratuláljon. Sokat nem beszéltünk, de elmondta, hogy szerinte ez egy ideális lehetőség, és nagyon örül a szerződésemnek.

Nem sajnálod itt hagyni már januárban a DVSC-ét? Tudnak majd pótolni téged?

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Vezetjük a bajnokságot, és szerintem jó esélyünk van a címvédésre. Azt azonban előre nem lehet megmondani, hogyan fognak majd pótolni, mindenesetre sok jó játékos alkotja csapatunkat, így megoldható a helyettesítésem. Az biztos, hogy továbbra is szurkolni fogok a fiúknak!

A sorozatos győzelmek fényében mi a véleményed a válogatottról?

Van stílusa, fazonja a válogatottnak a pályán belül és azon kívül is. Bízok benn, hogy a mostani lendületünk még sokáig kitarthat. A következő meccsen Moldovában már mi számítunk esélyesnek, de úgy érzem fel tudjuk dolgozni az esélyesség terhét is. Az utolsó selejtezőn a már szinte biztosan továbbjutó Görögország ellen hazai pályán pedig bármi megtörténhet…

Hollandiai szerződésed öt évre szól. Nem hosszú ez egy kicsit? Nem félsz attól, hogy úgy jársz, mint sok magyar játékos, akik több évre külföldre szerződtek, majd évekig csak a kispadot koptatták?

Az biztos, hogy a következő öt év csak az előnyömre válhat. Egyébként pedig ha nem bíznék magamban, akkor nem lenne értelme kiutaznom!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását