2024. április 29. - Péter

Aláírásgyűjtés Nyitrán

Aláírásgyűjtés indult a szlovákiai Nyitrán, mert a helyiek egy része úgy véli, hogy a rendőrség nem lép fel kellő eréllyel az egyre gyakoribbá váló neonáci támadások ellen.
2007. november 3. szombat 08:51 - Hírextra
A városban az utóbbi időben egyre sűrűbben történik újfasiszta provokáció, októberben kettőt vett nyilvántartásba a rendőrség. A Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy az október eleji, a nyitrai régi pékség közelében történt neonáci támadás kapcsán már két személy ellen indult eljárás. 

Tavaly augusztus 25-én ebben a városban történt a Malina Hedvig szlovákiai magyar diáklány elleni állítólagos támadás is.

A csaknem 90 ezer lakosú Nyitrán a legutóbbi, 2001-es szlovákiai népszámlálás szerint 1,71 százaléknyi magyar él, rajtuk kívül azonban több száz magyar nemzetiségű egyetemista itt folytatja tanulmányait Dél-Szlovákia szinte minden régiójából.

Az aláírásgyűjtők szerint a rendőrség és a belügyminisztérium bagatellizálni próbálja az újfasiszta támadásokat, s az utóbbi két nyitrai incidensről is kezdetben azt állította, hogy azok meg sem történtek.

A rendőrség ezzel szemben hangsúlyozza, a hallgatás taktikai lépés volt, hogy minél könnyebben juthassanak a támadók nyomára. Ennek a taktikának köszönhető például az is, hogy a helyi Régi Színház előtt egy héttel ezelőtti támadás esetében már hat személy ellen indulhatott vádemelési eljárás.

A Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy az október eleji, a nyitrai régi pékség közelében történt neonáci támadás esetében már két személy ellen indult eljárás: mindketten helybéli huszonéves férfiak. A nyitraiak szerint ez is jelzi, hogy helyi újfasiszták jól szervezett csoportjának szisztematikus provokációiról van szó, nem elszigetelt esetekről.

A nyitrai főkapitányság pénteken a Független Hírügynökséggel közölte: külön e-mail címet hozott létre, amelyen névtelenül is jelenthetők a neonácikkal kapcsolatos tudnivalók.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását