2024. április 28. - Valéria

Tízen éhságsztrájkonak

Tizen a 2004-es madridi terrortámadás elítéltjei közül éhségsztrájkba kezdtek a börtönben, mert túlzottnak tartják a rájuk rótt büntetést - közölte egy börtönszóvivő pénteken.
2007. november 2. péntek 17:59 - Hírextra

Az a két elítélt is köztük van, akikre a legnagyobb büntetést rótták: a két marokkói származású arab férfi fejenként több mint negyvenezer év börtönt kapott. A bíróság szerint egyikük helyezte el a pokolgépet az egyik szerelvényen, míg a másik szállította a robbanóanyagokat. A spanyol jog szerint a rácsok mögött legfeljebb 40 év tölthető.

A tíz éhségsztrájkoló közül hatan Spanyolország délkeleti részén, a Villena d'Alcante börtönben vannak, négyen pedig Madrid közelében.

A bíróság szerdán hirdetett ítéletet 21 vádlott ügyében. Mindannyian ártatlannak vallották magukat a négy hónapos eljárás során, és tagadták, hogy közük lenne az Al-Kaidához, vagy más radikális iszlám szervezetekhez.

2004 március 11-én 10 bomba robbant zsúfolt madridi vonatokon. A merényletekben 191-en meghaltak, 1841-en megsebesültek. Ez volt a legvéresebb Nyugat elleni terrorcselekmény a 2001 szeptember 11-i amerikai támadás óta. Három héttel a merénylet után hét gyanúsított felrobbantotta magát, mikor letartóztatásukra készülve körbevette lakóhelyüket a spanyol rendőrség.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását