2024. április 28. - Valéria

Szalmaégető erőmű ellen tiltakoznak

Nem akarnak szalmaégetésű erőművet Medgyesegyházán. A Békés megyei faluban ugyanaz a cég építene erőművet, amelyik Szerencsen is. Míg a tokaj-hegyalján a szőlőt, addig Medgyesegyházán a településen élők megélhetését biztosító dinnyét féltik a szalmatüzelé
2007. november 2. péntek 19:41 - Hírextra
Az önkormányzat már megállapodott az erőműt építő céggel abban, hogy amennyiben két éven belül a szükséges hatósági engedélyeket megszerzik, hozzájárulnak a beruházáshoz. Az erőmű ellen tiltakozók azonban helyi népszavazást akarnak a kérdésben.

Az erőmű a falu szélétől pár száz méterre épülne. Nemcsak a házak közelsége miatt tiltakoznak azonban Medgyesegyházán a tervezett szalma égetésű erőmű ellen. A helyiek a fő megélhetést nyújtó dinnyeföldeket és a növény beporzásáért felelős méheket is féltik.

- Féltjük a méheket mert ettől függ a a dinnye termésünk. Amikor 300 ezer tonna szalmát akarnak eltüzelni évente, akkor senki ne mondja nekünk, hogy ott nem keletkezik a környezetre veszélyes fűst, káros anyag - mondta a Független Hírügynökségnek Oravecz Tamás, az Élhetőbb Medgyesegyházáért Egyesület tagja. Az egyesületet az erőmű elleni tiltakozásul hozták létre.

A tervezett 50 megawattos erőmű 40 milliárd forintból épülne, és 130 új munkahelyet biztosítana. A falu polgármestere szerint egy ekkora beruházásra nem mondhatnak nemet. Nagy Béla ugyanakkor biztos benne, hogy ma Magyarországon olyan beruházást nem engedélyeznének amely akár az emberre, akár a növényzetre vagy a kulturális örökségre bármilyen káros hatást jelentene.

Az erőmű ellen tiltakozók helyi népszavazást akarnak a kérdésben. Az ehhez szükséges aláírások gyűjtését jövő héten hétfőn kezdik meg. Nagy Béla polgármester a hírügynökség kérdésére elmondta: amennyiben népszavazásra kerülne sor, annak eredménye kötelező lesz az önkormányzatra nézve.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását