2024. április 25. - Márk

Dzsuma, a szerencse napja

Dzsumát tart pénteken a muzulmán világ; a keresztény vasárnaphoz hasonlóan a péntek munkaszüneti nap Afganisztánban is. A szokások szerint bármi, ami dzsumakor történik, az a szerencse jele.
2007. november 2. péntek 15:45 - Hírextra

A muzulmán szokások szerint péntekenként minden férfinek részt kell vennie a dzsuma-imán, amely eltér a hétköznap megszokott vallásgyakorlástól. Ilyenkor mindenki a helyi mecsetben imádkozik. Sok országban a nők is részt vehetnek ezeken a szertartásokon - elkülönített helyen -, Afganisztánban azonban ez csak a férfiak kiváltsága. Viszont a nők is imádkoznak, ők egy-egy házban gyűlnek össze. Fontos szabály, hogy csak közösen lehet ilyenkor a vallást gyakorolni, egyedül nem - mondták el az MTI-nek helyiek Puli-Humriban.

Az imára a déli órákban kerül sor, amikor a nap a legmagasabb ponton jár, a pontos idő tehát folyamatosan változik. Puli-Humri központi mecseténél pénteken egy óra előtt már egyre nagyobb volt a tömeg, aki nem fért be az épületbe, az az udvaron imádkozott.

A hagyományoknak megfelelően a belépéskor először két rövid úgynevezett rakas-imát kell mondani a mecset tiszteletére, még mielőtt leülne az ember - ezt akkor is meg kell tenni, ha valaki késve érkezik a szertartásra.

A müezzin üdvözlete után az imám lép a pulpitusra (minbar), aki Asz-Szálem Alajkum (Béke veletek) felkiáltással köszönti a híveket. A szertartás körülbelül fél óráig tart.

A dzsuma nemcsak az aznapi istentiszteletben hasonlít a keresztény vasárnaphoz. Csakúgy, mint Magyarországon, Afganisztánban is ilyenkor mennek el az emberek rokonaikhoz, vagy egész egyszerűen pihenéssel, tv-nézéssel töltik az időt. A szegényebbeknek persze ez sem munkaszüneti nap, ők dzsuma idején is dolgoznak, hogy megkeressék a napi betevőt.

A dzsuma tiszteletére mindenki tiszta ruhát vesz, a férfiak parfümöt is használhatnak - a nők nem.
A hagyomány szerint a dzsuma a szerencse napja, ami ezen a napon történik az áldott. Így ha egy gyermek dzsuma idején születik, annak bizonyosan szerencsés élete lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását