2024. április 20. - Tivadar

A "hippis" vikingek

Téves a vikingekről kialakult közhiedelem, miszerint primitív, állatbőrbe bujtatott vademberek voltak - állítja Annika Larsson, az Uppsalai Egyetem régésze, aki Birka, az ősi viking város feltárásakor talált textilmaradványok tanulmányozására alapozza vé
2007. november 2. péntek 09:50 - Hírextra

Birka az első svéd város, amely a VIII. században épült Björkö szigetén és több mint ezer lakost számlált. A leletek tanúsága szerint a vikingek szerették a színpompás viseletet, "hippisen" öltözködtek, legalábbis erre utal a vörös selyemmaradványok sokasága. A korabeli öltözéket szalagok és gyöngyök díszítették - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapján.

A leletek arról is árulkodnak, hogyan hatott a vikingek viseletére a keresztény misszionáriusok megjelenése, akik 829 körül tűntek fel a városban. Ekkortól viseletük sokkal egyszerűbbé, puritánabbá vált.

A régész szerint a textilmaradványok tanulmányozása nem csupán a vikingek divatjáról szolgáltat adatokat, de arról is sok mindent elárul, hogyan tértek át a kereszténységre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását