2024. május 8. - Mihály

Mindenszentek népi hagyományai

Mindenszentek a keresztény egyházak ünnepe, de a vallásos tartalom mellett számos néphiedelem is fűződik ehhez a naphoz. Magyarországon többfelé ételt raktak ki a család halottai számára is az asztalra. Máshol a temetőben látják vendégül jelképesen halott
2007. november 1. csütörtök 13:30 - Hírextra
Szokás ezen a napon rendbetenni a sírokat is. Az előkészületekre a hagyományok szerint azért van szükség, mert ezen a napon hazalátogatnak a halottak.

Néprajzkutatók szerint az ilyenkor szokásos gyertyagyújtásnak régen még nagyobb jelentőséget tulajdonítottak. Egyes helyeken a megyújtott gyertyák alapján arra következtettek, ki hal meg előbb a családban. A néphit szerint az, akinek előbb elégett a gyertyája.

Helyenként változó, hogy a holt lelkeket hazavárták, vagy épp ellenkezőleg, távol akarták tartani a háztól. Elterjedt szokás volt, hogy az asztalnál a holtaknak is terítettek, vagy a temetőbe vittek ki ételt, így várták a hazalátogató holtakat. Sok helyen éppen ellenkező céllal a koldusoknak osztottak ételt a temetkezési helyeknél. Ezt ma megvesztegetésnek mondanánk, azért tették ugyanis, nehogy véletlenül az elhunyt hazatérjen.

Mindenszentek estéjén a hosszan tartó harangozás még ma is szokásban van néhol. A harangozás ideje alatt eredetileg nem szabadott otthon lenni, mert a holtak ez alatt az idő alatt biztosan otthon voltak, pihentek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását