2024. április 24. - György

A műanyag szatyrok ideje lejárt!

New York városa is követni akarja a nemzetközi trendet és lecsap a műanyag bevásárlószatyrokra. Egy most előterjesztett új rendelet kötelezné a 465 négyzetméternél nagyobb üzleteket, hogy dolgozzanak ki programot a műanyag bevásárlótáskák üzleten belüli ú
2007. november 1. csütörtök 11:16 - Hírextra

Ennek értelmében mintegy hétszáz élelmiszerüzletnek és a nagyobb élelmiszerkereskedőknek be kellene gyűjteniük az elhasznált szatyrokat és szervezetten át kellene adniuk azokat egy gyártónak vagy egy műanyagot újrahasznosító cégnek.

Felkérnék az üzleteket, hogy az általuk forgalmazott szatyrokon a következő a felirattal emlékeztessék a fogyasztót: "Kérjük, juttassa el ezt a szatyrot olyan üzletbe, amely részt vesz a műanyag újrafeldolgozásában".

Környezetbarátok istencsapásnak minősítik a műanyag bevásárlótáskákat, amelyek elbomlása éveket vesz igénybe, szennyezik a talajt, valamint a vizet.

Írország 2002-ben adót vetett ki a műanyag szatyrokra és ezáltal 90 százalékkal csökkentette használatukat. 2003 óta pedig Ausztrália számos településének kis üzleteiben tilos a használatuk.
Idén márciusban San Francisco első amerikai városként száműzte a műanyag bevásárlótáskákat a nagy szupermarketekből, Kalifornia állam pedig júliusban törvényt fogadott el, amely arra kötelezi az üzleteket, hogy vásárolják vissza a műanyag szatyrokat és bátorítsanak azok újrahasznosítására.

Becslések szerint az amerikaiak 84 milliárd műanyagszatyrot használnak el évente. A világszerte előállított műanyag bevásárlótáskák készítéséhez évente több mint 12 millió hordó kőolajra van szükség - közölte a New York-i önkormányzat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását