2024. július 16. - Valter

Véget vetnek a drágakőláznak

A rendkívül értékes fehér jádekő magánbányászatának felszámolására tesznek kísérletet a nyugat-kínai hatóságok, miután a helyi piacokon egyre többért kínált féldrágakő több ezer embert hiába csábított a távoli térségbe. A ritkaságnak számító, zsírfényű, s
2007. október 31. szerda 13:49 - Hírextra

A jádebányászat mintegy 100 ezer kincsvadászt - több ezer földmunkagéppel - csábított a Yurungkax vidékére, hogy az aranynál negyvenszer drágább ásványra akadjanak.

Az "aranyláz" már számtalan helyi lakost is tönkre tett, akik kollektívákat hoztak létre és temérdek pénzt költöttek eredménytelenül a jade felkutatására.

"Rengeteg időt fordítottak az ásásra, de még egyetlen jádekövet sem találtak, a földmunkagépek és a munkások költségeit pedig már nehezen bírják" - mondta az egyik helybéli.

A tarthatatlan helyzet arra késztette a helyi hatóságokat, hogy rendelettel vessenek véget a jelenségnek, és mintegy 10 ezer jüan (233 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják azokat a drágakőkeresőket, akik a figyelmeztetés ellenére nem hagynak fel a folyó hordalékának mosásával.
A rendkívül hosszú folyami partvidék és a jádekőlelőhelyek szétszórtsága miatt nehéz lenne "rendet teremteni" - írta a Pejcsing Csenpao (Beijing Chenbao) kínai napilap egy helyi hivatalnokot idézve.

A jáde a Kína iparművészetében fontos szerepet játszó, régóta megbecsült féldrágakő, az ásvány zöldes színű változata nagy tömegekben fordul elő. Rendkívül finom szálai nemezszerűen szövődnek össze, ezért nagyon tartós.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását