2024. április 24. - György

Véget ér a viharjelzés

Az április 1-től október 31-ig tartó szezonális viharjelző szolgáltatás ideje alatt egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt a Balatonon és a Velencei-tavon, amely elmaradt vagy kései viharjelzés következménye lett volna - áll a rendszer
2007. október 31. szerda 14:35 - Hírextra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület közös közleménye szerint tavaly 10-en, idén 16-an fulladtak a Balatonba. A vízi rendészet 122 alkalommal 211 embert mentett ki a vízből.

Az idei szezonban 11-szer volt viharos erejű, 90 kilométer/órás sebességet elérő vagy erősebb szél a Balatonnál, ami több mint kétszerese a tavalyinak. A viharos napok számának növekedését mutatja az is, hogy a viharjelző rendszernek 30 százalékkal többet kellett üzemelnie, mint az előző évben.
A viharjelzéseket a Balaton körül huszonöt, a Velencei-tónál két fényjelző lámpaegység adta. Szeptembertől Balatonföldváron újabb egységet állítottak rendszerbe, Zamárdiban pedig jobban látható helyre került az állomás.

A Balatonra kiadott viharjelző riasztások 85 százalékban, a Velencei-tóra kiadottak 87 százalékban bizonyultak pontosnak - tartalmazza a közlemény.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett balatoni és Velencei-tavi előrejelzés során a viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kezelt, fény- és rádióvezérléssel működő rendszer biztosította. Az üzemeltetési feladatokat a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látta el.

A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések a meteorológiai szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készültek, onnan jutottak el a Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatához és további megrendelőkhöz, például a Balatoni Hajózási Részvénytársasághoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását