2024. április 25. - Márk

Kéményseprők a halál ellen

Kezdődik a tüzelési szezon, az ország kéményeinek jelentős része azonban rettenetes állapotban van. Évente több tucat ember hal meg a rossz tüzeléstechnika miatt. Mit tehetnek a kéményseprők? Leikauf Tibor, a Magyar kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke elárulta a HírExtrának.
2010. október 13. szerda 07:39 - Gedei Szilárd
"Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt megfigyelésre kórházba szállítottak egy anyát és hétéves gyerekét Maglódról, a háromtagú családból a családfőt a helyszínen ellátták" - eddig egy két héttel ezelőtti hír. Ez az eset szerencsére még nem követelt halálos áldozatot, október közepén azonban az egész országban elkezdődik a fűtési szezon. Évről évre elkerülhetetlen, hogy a rossz fűtéstechnikai berendezések, rendszerek miatt ne történjenek tragédiák. A hazánkban dolgozó mintegy ezer kéményseprő egész évben azon van, hogy minél kevesebb ilyen eset történjen - az ő feladatuk sem egyszerű azonban.

Kiseprik a problémákat is?

Egy kémény, két kémény...
- 4,6 millió kémény működik ma az országban
- Körülbelül a kémények 5 százaléka életveszélyes
- 46 cég végzi szerte az országban az ellenőrzéseket
- Közel 1000 kéményseprő dolgozik Magyarországon
- 100 ezer embert fenyeget csak a fővárosban szén-monoxid mérgezés
- Évente átlagosan 20 ember hal meg szén-monoxid mérgezésben
- Minden kéményt egyszer vagy kétszer ellenőriznek évente
Leikauf Tibor, a Magyar Kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke szerint több komoly problémával is meg kell küzdenie a magyar kéményseprő társadalomnak.

"A legnagyobb baj a sokszor szakszerűtlen fatüzelésre való áttérés. Sokan abból a megfontolásból, hogy spóroljanak, különböző fatüzelésű berendezéseket helyeznek üzembe. Teszik ezt anélkül, hogy szakembert, mondjuk egy kéményseprőt megkérdeznének, hogy az adott kéményre az új tüzelőberendezés ráköthető-e. Egyébként jogszabály írja elő, hogy az új berendezéseket vagy kéményeket a helyileg illetékes kéményseprő szervezetnek felül kell vizsgálnia, és csak az ő engedélyükkel szabad üzembe helyezni" - mondta a HírExtrának Leikauf.

Az is komoly problémát jelent, hogy sokszor nem megfelelő állapotban lévő kémyénekre kötnek nem megfelelő tüzelőberendezéseket. A következmények Leikauf szerint igen súlyosak lehetnek.

Nem tudják az emberek, hogy kell tüzelni

"Ilyen esetekben nagyon rossz tüzeléstechnikával kell számolni. A rendszernek különböző égésanyagáramlási gondjai lesznek, illetve a kéményben a belső kicsapódás lehetősége sokkal nagyobb lesz. A másik probléma, hogy sok esetben nem jól előkészített tüzelőanyaggal üzemeltetik ezeket a berendezéseket. Például túlságosan nedves fával. Igazából ugyanis csak kemény fával lehetne tüzelni. Hasított fáról beszélek, nem pedig rönkfáról" -

Szerte az országban akad tehát probléma a tüzeléstechnika terén. A legtöbb fogyasztó ugyanis nincs tisztában azzal, hogy mit kelle tennie fűtési rendszere biztonságosabbá tételéhez. A kéményseprők természetesen elég sok propaganda anyagot készítenek ezzel kapcsolatban, illetve az évente kiadott tanúsítványaikon is próbálják felhívni a figyelmet a jogszabályi előírásokra.

Életeket menthetnek


"Szokás mondani, hogy a jogszabály senkit nem mentesít a be nem tartás alól. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen komoly szabálysértési eljárást is vonhat maga mögött ezeknek a be nem tartása" - figyelmeztet Leikauf a szabályokra.

A szabályokra, melyek nem csak azért fontosak, mert egy teljesen rendbetett főtéstechnikai rendszerrel megkímélhetjük magunkat a kellemetlenségektől, hanem több tucatnyi ember életét is megmenthetik. Annyi biztos, hogy a kéményseprőkön nem múlik semmi - a szakma képviselői ugyanis általában naprakész tudással rendelkeznek a legújabb technikai újításokról is. Ráadásul a híresztelésekkel ellentétben nincsenek kevesen sem.

"A kéményseprés nem slágerszakma"

"A létszámmal nem lenne különösebb gond. A szakmai szinttel azonban van egy kicsi, azt mindenképp erősíteni kell. Ezért is találkoznak például szerdán Balatonvilágoson az ország kéményseprői. A közel száz fő részvételével zajló találkozó keretében különböző szakmai továbbképzések és előadások is lesznek" - magyarázta portálunknak az iparkamara alelnöke.

Azt azért ezek után is túlzás lenne azonban állítani, hogy a kéményseprők háza táján minden a legnagyobb rendben lenne. Min  Leikauf foglamazott, "a kéményseprés nem tartozik a slágerszakmák közé". Na igen, először is, be kell jutni az ügyfelekhez, és el kell fogadtatni velük a szolgáltatás szükségességét. "Kemény feladat meggyőzni az embereket arról, hogy általunk észlelt problémák valóban kijavításra szorulnak".

Változnak a körülmények

A félreértések elkerülés végett azért azt tegyük hozzá: ma már közel sem arról szól a kéményseprő szakma, mint régen, hogy be kell bújni egy nagy fekete lyukba, és ott kell dolgozni.

"Ma már a kéményseprő lényegében csak a kéményseprésből származó hulladékkal találkozik. Ami vonzó lehet mondjuk a fiatalok esetében, hogy ebben a szakmában viszonylag szabadok a kollégák, kint vannak terepen, emberekkel, illetve változó körülményekkel találkoznak. A monotonitásról szó sem lehet - ez óriási előny. Viszont egyre magasabb tudást vár el tőlünk az őrült módon fejlődő tüzeléstechnika" - tette hozzá Leikauf.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. október 13. 13:54
A kéményseprők többsége ma már csak a pénzt akarja. Ellenőrzés? Munka? Csak besöprik a lóvét és kész. Nem kéményseprők ezek, hanem forintsöprők...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását