2024. május 6. - Ivett, Frida

Szijjártót tisztázza a Fidesz

A Fidesz szánalmas és nevetséges lejáratási kísérletnek tartja a szocialisták keddi állításait, amelyekkel Szijjártó Pétert akarják besározni - mondta Németh Zoltán, az ellenzéki párt győri vezetője kedden Budapesten.
2007. október 30. kedd 20:44 - Hírextra
Győr fideszes alpolgármestere sajtótájékoztatóján bizottsági jegyzőkönyvekkel bizonyította, hogy az MSZP által kifogásolt két fideszes érintettségű vállalkozás pályázatát a győri önkormányzat gazdasági bizottságának két szocialista tagja mindkét alkalommal megszavazta, amikor a testület elé került az ügy, ugyanakkor a vállalkozásokkal kapcsolatban álló két fideszes politikus, Radnóti Ákos és Velin Csaba a szavazás előtt bejelentette érintettségét és tartózkodott a szavazástól.

Németh Zoltán elmondta: a két szocialista bizottsági tag, Kun András, az MSZP 2006-os győri polgármester-jelöltje, és Ferency Lajos, az idegenforgalmi bizottság volt szocialista elnöke tisztában volt azzal, miről szavaz, tudta, hogy fideszes érintettségű cégekről van szó, ezért feltételezhetően azért szavaztak igennel, mert úgy gondolták, ezek a vállalkozások jó pályázatokat nyújtottak be.

Mint elhangzott, a bizottság kétszer - augusztus 23-án és október 17-én - is foglalkozott ezzel a kérdéssel, így a szocialista képviselőknek kétszer is lehetőségük volt tanulmányozni azon cégek listáját, amelyeket a pályázat elnyerésére javasoltak, és közel két hónapig lehetett náluk ez az anyag.

A győri Fidesz elnöke kitért arra, hogy ugyanezen pályázati kiírás alapján 2006-ban, még az MSZP-SZDSZ közgyűlési többség idején is kapott 500 ezer forintos támogatást a Radnóti Ákos érintettsége miatt most kifogásolt cég. Németh Zoltán ugyanakkor arról is beszélt, hogy ebben az időszakban egymillió forintot nyert a Szenior 2003 Kft., amelynek ügyvezetője a szocialisták önkormányzati képviselőjelöltje volt 2006-ban, édesapja pedig a gazdaság bizottság tagja. Szintén - 600 ezer forintot - nyert a KIR Kft., amelynek ügyvezetője a már említett szocialista képviselő Kun András fia - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e kizárni a pályázatokból a pártkötődésű cégeket, Németh Zoltán azt mondta: nem gondolja, hogy azért kellene büntetni cégeket, mert adott esetben a vállalkozás egyik vezetőjének családtagja politikai pályára lép. Arra a felvetésre, tud-e arról, hogy Szijjártó Péter bármilyen utasítást adott volna pályázatokkal kapcsolatban, a győri Fidesz-elnök azt mondta: Szijjártó Péter semmilyen utasítást nem adott erre, a gazdasági bizottságban neki is csak egy szavazata van.

Neupor Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke és Török Zsolt, szocialista országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatójukon azt mondták, klasszikus mutyizás, régimódi panamázás folyik Győrben Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének tudtával, ugyanis a győri önkormányzat gazdasági bizottsága - amelyet Szijjártó Péter vezet - súlyos milliókat ítélt meg fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévő cégeknek, és az eset bűncselekmény elkövetésének gyanúját is megalapozhatja. A győri képviselő elmondta: van olyan tervük, hogy az ügyészséghez fordulnak hivatali visszaélés miatt.

Neupor Zsolt arról beszélt, hogy a gazdasági bizottság két tagja, Radnóti Ákos, a Fidelitas győri elnöke és Velin Csaba, aki Győrben többször is elindult a választásokon a Fidesz színeiben, dolgozta ki a pályázat szempontrendszerét, amelynek alapján saját, illetve családjuk tulajdonában lévő cégek nyertek a pályázaton. Közölte: a bizottság 950 ezer forintot ítélt meg a Radnóti Ákos tulajdonában lévő Medici Travel Bt.-nek, míg a Velin Csaba tulajdonában lévő Lilienthal Bt.-nek 400 ezer forintot juttatott. A Radnóti Ákos családtagjainak tulajdonában lévő Kézimosó 2006 Kft. 800 ezer forintot kapott - fűzte hozzá. Hozzátette: Petrovicz Attila fideszes részönkormányzati képviselő számára az E-Csoport Tervező Kft. útján 400 ezer forintot ítéltek meg.

Neupor Zsolt elmondta: a közgyűlésen beismerte a fideszes városvezetés, hogy Benkő Szilárd, Szijjártó Péter személyi titkára cégének, az F. Component 99 Kft.-nek 1,764 millió forintot folyósítottak politikai tanácsadásra, miközben a cég fő tevékenysége a hangszergyártás.

Arra a felvetésre, hogy a gazdasági bizottság egyhangúlag döntött a támogatásokról, azaz a két szocialista képviselő is megszavazta a döntést, Neupor Zsolt közölte: a szocialisták jelezték a bizottság ülésén, hogy megbíznak a pályázati rendszer kidolgozásával megbízott két fideszesben, de az előterjesztés benyújtásakor már nem volt idejük áttanulmányozni azt.

A bizottsági ülésen nem láttuk esélyét, hogy megakadályozzuk a támogatások odaítélését, ezért úgy gondoltuk, hogy a közgyűlés nyilvánossága, illetve a szélesebb nyilvánosság alkalmas a támogatások odaítélésének megakadályozására - közölte.

Török Zsolt azt mondta: ha "ezt a disznóságot" megúszhatja Szijjártó Péter, az azt jelenti, hogy a Fidesz-vezérkar tudtával, vagy utasításával teszi mindezt. Joggal vethető fel a kérdés, hogy minden fideszes önkormányzatnál "a Szijjártó-modell" működik-e - fűzte hozzá.

Az emberek joggal akarják tudni, hogy ez Szijjártó Péter magánakciója volt Győrben, vagy nem egyedül csinálja a fideszes politikus, hanem a Szijjártó-modell az egész országban működik - közölte.

Szijjártó Péter újságíróknak nem akart nyilatkozni az ügyben, mint mondta, Németh Zoltán mindent elmondott, minden kérdésre válaszolt délutáni sajtótájékoztatóján.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását