2024. május 9. - Gergely

Örömzenével emlékeznek

Pege Aladár (1939-2006) Kossuth-díjas bőgőművész, zeneszerző és dzsesszmuzsikus halálának egyéves évfordulóján emlékkoncertet rendeznek barátai, tanítványai a Zeneakadémián szombaton.
2007. október 30. kedd 10:03 - Hírextra

Tizenkilenc művész fogott össze, hogy megidézze a mestert és barátot. Köztük van Babos Gyula gitáros, Szakcsi Lakatos Béla pianista, aki 15 éves kora óta együtt zenélt Pege Aladárral, Kőszegi Imre dobos, Lakatos Pecek Krisztián és Barcza Horváth József bőgős; ők ketten Pege Aladár tanítványai voltak.

Fellép az esten Vukán György és Csík Gusztáv dzsessz-zongorista valamint Csepregi Gyula szaxofonos; valamennyien sokat játszottak együtt Pege Aladárral - mondta el az MTI-nek a zenész özvegye.

A fiatalabb és az idősebb korosztályhoz tartozó művészek egy-egy órát fognak zenélni, és lesz közös muzsikálás is, amikor mind a 19-en együtt "örömzenélnek".

Pege Aladár, a világszerte elismert zenész - akit a nemzetközi kritika a nagybőgő Paganinijének titulált - a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége volt.

A Zeneakadémián szerzett diplomát 1969-ben nagybőgő szakon, ahol 1978-tól maga is tanított. 1963-tól saját együttest vezetett. A nemzetközi dzsesszfesztiválok és koncertek rendszeres fellépője volt.

Pege Aladár New Yorkban, a Carnegie Hallban amerikai sztárzenészekkel szerepelt együtt, hatalmas sikerrel, a Montreaux Jazz Fesztiválon, 1970-ben Európa legjobb szólistája-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását