2024. április 24. - György

Mindszentekről a katolikusok

A mindenszentek ünnepének célja, hogy az összes szentet, nem csak azokat, akiket az egyház külön szentnek nyilvánított, egy közös napon ünnepelje a hívő világ - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)Titkárságának kedden az MTI-hez eljutta
2007. október 30. kedd 22:08 - Hírextra
A mindenszentek napja a katolikusok számára tanácsolt egyházi ünnep, Magyarországon 2001 óta újra munkaszüneti napnak nyilvánították - emlékeztet erre közleményében a titkárság.

Mai időpontjára, november 1-re IX. Gergely pápa (827-844) helyezte a mindenszentek ünnepét.

Ezt megelőzően III. Gergely pápa (731-741) még május 13-át rendelte el a "Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává.

A katolikus egyház akkor szentelte fel a korábban a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont Mária és az összes vértanúk tiszteletére.

A mindenszentek ünnepét ugyanakkor Keleten már 380-ban megtartották, a nyugati egyház liturgiájába pedig IV. Bonifác pápa vezette be.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását