2024. május 3. - Tímea, Irma

Jövőre magyar regionális nagykövetség nyílhat

A magyar kormány elvi döntést hozott arról, hogy 2008-ban regionális nagykövetséget hoz létre Tbilisziben, Örményországra is kiterjedő hatáskörrel. Erről Göncz Kinga magyar és Vardan Oszkanjan örmény külügyminiszter keddi budapesti megbeszélésén esett szó
2007. október 30. kedd 15:31 - Hírextra

A külképviselet nyitását a kaukázusi térség megnövekedett stratégiai jelentősége, az EU szomszédságpolitikájában és a készülő közös európai energiapolitikában való részvétel, valamint a három kaukázusi országgal folytatott kétoldalú együttműködés elmélyítésére irányuló magyar szándék indokolja - szerepel a külügyi szóvivő MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szelestey Lajos a megbeszélés után kiemelte: Magyarország az EU tagjaként is kiemelt figyelmet fordít a kaukázusi régióra, ezen belül az Örményországgal fenntartott kapcsolatok alakulására, az együttműködés új és korszerű formáinak feltárására.

A külügyminiszteri találkozón egyetértés volt abban, hogy a két ország közötti jelenleg elenyésző kereskedelmi forgalom nem tükrözi a két állam közötti gazdasági-kereskedelmi együttműködésben rejlő lehetőségeket. Ezért Magyarország arra törekszik, hogy az üzleti élet szereplői közötti kapcsolatok kiépítésével és újabb piaci lehetőségek felkutatásával új alapokra helyezze a kétoldalú gazdasági együttműködést - áll a kommünikében.

Göncz Kinga a megbeszélésen hangsúlyozta: Magyarország támogatja Örményország európai integrációs törekvéseit, üdvözli az EU és Örményország közötti együttműködést elmélyítő akcióterv aláírását, és az abban megfogalmazott célok eléréséhez kész tapasztalatainak átadásával is segítséget nyújtani.

A magyar diplomácia vezetője kifejtette: a régóta húzódó hegyi-karabahi konfliktussal kapcsolatban Magyarország az EU egységes álláspontját vallja, tehát a rendezésnek békésen, az államok területi épségének megőrzésével, ugyanakkor a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával kell megtörténnie. A folyamat során nagyfokú türelemre, kompromisszumkészségre van szükség, és tartózkodni kell az egyoldalú lépésektől - áll a közleményben, amely arra is kitér, hogy a magyar fél támogatja és nagyra értékeli a rendezésre irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, az EBESZ minszki csoportjának ez irányú tevékenységét.

A magyar-örmény külügyminiszteri tárgyaláson Göncz Kinga és Vardan Oszkanjan úgy értékelte, hogy a kapcsolatokban humanitárius téren eredményes együttműködés bontakozott ki az elmúlt években. 2002-ben Budapesten II. világháborús emlékművet avattak a magyarországi harcokban elesett örmények, illetve az Örményországban elhunyt magyar hadifoglyok tiszteletére. 2004-ben az örmény főváros központjában leplezték le a II. világháborúban elesett magyar katonák emlékművét.

A miniszterek ugyancsak kiemelték a gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező magyarországi örmény kisebbség szerepét a két ország közötti együttműködés élénkítésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását