2024. április 25. - Márk

Haraszty István mobilszobrai

Haraszty István Kossuth-díjas képzőművész kinetikus objektjeiből, reliefjeiből nyitott nagy kiállítást hétfőn este Jancsó Miklós filmrendező, a művész jó barátja Kassán, a Kelet-szlovákiai Galériában.
2007. október 30. kedd 17:07 - Hírextra

A Visegrádi Napok 2007 című rendezvénysorozat keretében mutatják be Szlovákia második legnagyobb városában az egyik legjelentősebb kortárs magyar képzőművész alkotásait - közölte a távirati irodával Krasztev Péter, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, aki maga is részt vett a verniszázson.

Mint elmondta, maga a művész jelentette ki, hogy ilyen nagy térben még életében nem volt tárlata, így életművéből egy nagy válogatást állíthatott ki.

Haraszty István géplakatos volt, amikor elkezdett mobilokat építeni, s ezzel új művészeti ágat teremtett Magyarországon: a kinetikus szobrászatot.

Játékosság, irónia, humor jellemzi mozgó szobrait. Újabban festményeket is készít fém- és faanyagrátétekkel. Ezek zöme egyben mobil is, például a festmény egyik motívuma megmozdul, forogni kezd a közönség nagy örömére.

Haraszty István 1964 óta több mint 300 kiállításon vett rész Franciaországtól Dél-Koreáig, és számtalan kitüntetésben részesült Magyarországon és külföldön egyaránt.

Ugyancsak Kassán, a Márai Stúdióban Jancsó Miklós, a világhíres filmrendező hétfőn szlovákiai híveivel találkozott.

A beszélgetésen, amelyet Krasztev Péter és Juhász Katalin, a magyar intézet igazgatója és munkatársa vezetett, a filmkészítő a többi között arról beszélt, hogy a fiatal magyar filmrendezőgárda nagy reményekre jogosít fel, mert nagyon tehetséges, és eredményesen szerepel a világ fesztiváljain.

Ezután a közönség megnézhette Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című, 1998-ban készült alkotását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását