2024. április 26. - Ervin

Drogozó fiatalok

A zalaegerszegi középiskolások 97 százaléka kipróbálta már az alkoholt, 70 százalékuk a cigarettát, egyharmaduk pedig már a kábítószert is – derült ki a Corvinus Egyetem felméréséből. A kutatás eredményeit Paksi Borbála ismertette kedden, a Zalaeger
2007. október 30. kedd 14:57 - Hírextra

A felméréssel a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kezdeményezésére a 14-20 éves korosztály drog-, alkohol- cigarettafogyasztási szokásait elemezték. A Zalaegerszegen tanuló 7000 középiskolásból 2500-at kerestek fel, a vizsgálatsorozat kiterjedt valamennyi évfolyamra. Több mint 2000 9-12 osztályos középiskolást, a kiegészítő képzésre járók közül pedig 500 diákot kérdeztek meg.
A válaszokból kiderült: a 14-18 éves zalaegerszegi középiskolások csaknem 30 százaléka már 11 éves korában túl volt az első pohár alkohol elfogyasztásán, 12 százalékuk ebben az életkorban szívta el az első szál cigarettát. A napi alkoholfogyasztást a megkérdezett diákok 70 százaléka ugyan veszélyesnek tartja, de a válaszadók többsége – tízből hat diák - fogyaszt alkoholt. Nagy részük már túl van az első részegségen is.

Az alkalmi dohányzást a zalaegerszegi középiskolások csak kis mértékben tartják veszélyesnek, a rendszeres dohányzást, a napi egy doboz cigaretta elszívását közepesen veszélyesnek értékelik. A 14-18 évesek 27 százaléka, a kiegészítő képzésben résztvevő 13-15 évfolyamosok csaknem negyven százaléka rendszeresen dohányzik.

A vizsgálat kiterjedt a kábítószer-fogyasztásra is: a 9-12 évfolyamos diákok egyharmada kipróbálta már a kábítószert, elsőként a marihuánát vagy a hasist. Több mint 20 százalékuk használt - alkohollal kombinálva - orvosi rendelvény nélkül kapható gyógyszert. A válaszadók ötöde életében mindössze egyszer-kétszer használt kábítószert, de minden ötödik drogkipróbáló negyvenszer vagy annál is többször alkalmazta valamelyik drogot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását