2024. április 18. - Andrea, Ilma

Remekművek a múzeumnak

Egy brit műgyűjtő tizennyolc remekművet - közöttük Claude Monet, Francis Bacon és Paul Gauguin vásznát - adományozta az ország legnagyobb múzeumai közül kettőnek - jelentette be hétfőn a két gyűjtemény.
2007. október 29. hétfő 21:42 - Hírextra
A tavaly elhunyt Simon Sainsbury a képeket - közöttük Monet egyik Vízililiomok című festményét - a londoni Tate Galleryre és a National Galleryre hagyományozta.

A mintegy százmillió font (358 millió forint) értékű adomány a legnagyobb, amelyet brit múzeumok valaha festményekben kaptak - tudatta közös közleményében a két gyűjtemény .

A National Gallery öt vásznat kap, közöttük Monet két festményét, egy Gauguint és egy Henri Rousseau-művet. Tizenhárom kép boldog tulajdonosa a Tate Gallery: közöttük egy Francis Bacon, három Lucian Freud és egy Thomas Gainsbourough ecsetje alól került ki. A festmények 2008-tól lesznek láthatók a Tate Galleryben.

Sainsbury, akinek a családja az ország harmadik legnagyobb kereskedelmi konszernjének társtulajdonosa, szeptemberben hunyt el 76 éves korában. Műkedvelőként és bőkezű mecénásként két fivérével együtt egész szárnyépületet finanszírozott a National Galleryben, amelyet 1991-ben nyitottak meg.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását