2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szabad vasárnapot!

A szabad vasárnapért országos kampány első demonstrációját Veszprémben tartották vasárnap, az egyik hipermarket előtti útvonalon. A demonstrálók délelőtt 20 gépkocsival két és fél órára lezárták a 8-as főút várost elkerülő szakaszának félpályáját, és mint
2007. október 28. vasárnap 16:32 - Hírextra
A demonstrációt a Munkástanácsok és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Veszprém megyei szervezetei, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) helyi aktivistái szervezték, de csatlakoztak hozzájuk civil szervezetek is, illetve a Fidesz munkás és alkalmazotti tagozata. A tüntetők transzparensein egyebek közt ezek a feliratok voltak olvashatók: "A 7. legyen a családoké! Legyen pihenő vasárnap! Vasárnap ne vásárolj!"

Baumgartner Lajos, a Munkástanácsok Veszprém megyei elnöke az MTI-nek elmondta: tiltakoznak a vasárnapi munkavégzés ellen, mert az tönkreteszi a családokat, ellehetetleníti a pihenést és rontja az egészségi állapotot. Szerinte Európa egyetlen országában sem dolgoznak annyian vasárnap, mint Magyarországon, s úgy vélte, hogy ez a multicégek, a nagy áruházláncok profitéhsége miatt terjedt el.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: mivel a dolgozók vasárnapi munkára berendelése szerintük sérti a pihenéshez, a testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogot és a vallás szabad gyakorlásának jogát is, ezért a KDNP és a Munkástanácsok közösen az Alkotmánybírósághoz fordultak amiatt, hogy a Munka törvénykönyvének egyes rendelkezéseit mondja ki alkotmánysértőknek.

Ez nem politikai demonstráció, noha jól tudjuk, hogy politikai akarat szükséges a törvénymódosításhoz - jegyezte meg Takács István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei elnöke.

A vasárnap a családi együttlét, a pihenés és a szeretet erősítésének a napja, és nem a munkáé - mondta Forró Pál, a KDNP veszprémi elnöke, megjegyezve, hogy pártja parlamenti frakciója törvénymódosító indítványt nyújt majd be, hogy a vasárnapi munkavégzést - néhány ügyeleti munkahelytől, kórházaktól és közlekedési cégektől eltekintve - ne lehessen elrendelni, s különösen a kereskedelemben legyen tilos az alkalmazottak vasárnapi dolgoztatása.
Szolidaritást vállalt a tüntetőkkel Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere is, aki "Legyen pihenő vasárnap!" feliratú táblával a kezében állt az útsávot lezáró kocsisor és a demonstráló csoport élén. Fel kell számolni a 21. század rabszolgaságát! - mondta az MTI-nek a polgármester.

Közlése szerint keresni kell a párbeszédet az áruházláncok vezetőivel, mert legalább azt el kellene érni, hogy egy-egy körzetben, térségben - mivel a lakosság már hozzászokott a vasárnapi vásárlási lehetőséghez - osszák fel egymást közt (akár a gyógyszertárak), hogy adott vasárnapon melyik nagyáruház az ügyeletes nyitvatartó.

A veszprémi demonstrációt délután egy órás befejezéséig, és a 8-as főút forgalmát rendőrség biztosította.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását